Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu" · literatură · personalități · scriitor

Nicolae Dabija – peizajist al sufletului

Astăzi, 15 iulie 2018, scriitorul, istoricul literar, academicianul, scenaristul, omul politic și marele patriot român, Nicolae DABIJA, autorul romanului ”Temă pentru acasă” își sărbătorește Ziua de Naștere. Îi urăm numai de bine, multă sănătate, bucurii lângă cei dragi, putere de muncă. Mai jos veți putea răsfoi cărțile marelui scriitor prezente în colecția bibliotecii.

Tema pentru acasă
Dabija-600x600Aşa cum afirma pe bună dreptate acad. Mihai Cimpoi, scriitorul Nicolae Dabija ne face mereu surprize. Trece uşor de la poezie la publicistică, de la publicistică la poezie, ne-a surprins cu un roman. „Tema pentru acasă” –  a apărut la Editura „Princeps-Edit” din Iaşi, despre care însuşi editorul şi redactorul cărţii, Daniel Corbu, spunea că este un roman de Premiul Nobel. Iar scriitorul şi ziaristul Mihai Sultana Vicol este de părere că „Tema pentru acasă” se poate număra printre cele mai sesizante şi mai fascinante creaţii ale literaturii de dragoste, autorul dezvăluind, totodată, lupta cu destinul într-o confruntare inegală.
Dabija, Nicolae. Tema pentru acasă .- Chişinău : Editura pentru Literatură şi Artă, 2011. 407 p.


Harta noastră care sângeră
fata

Erau timpuri când omul se ducea la arat cu arma în spate. Ba se întimplă și astăzi…
Rănit în războaie, dar și mai călit după acestea, să tot ții dragă Nicolae Dabija, plugul de coarne și să duci până la capăt viguroasa brazdă pe care o tragi în literatura și cultura noastră.
Din îngemănarea harului cu Adevărul pe care îl spui ia naștere impunătoarea ta personalitate de poet, publicist și Om.
Te apără și te va apăra nu numai arma, ci și frumoasele lăstare întru dragoste de neam care răsar în urma plugului tău.
(Spiridon Vangheli)

Harta noastră care sângeră. Vol. 8. Desțărați / Dabija, Nicolae.- Craiova : Fundaţia Scrisul Românesc, 2008

Nu Vă Îndrăgostiți Primăvara
1505634459{__}nu-va-indragostiti-primavaraPersonalitate complexă a literaturii româneşti din Basarabia (şi nu numai), poet în vocaţia lui fundamentală, publicist formator de conştiinţă naţională, povestitor şi romancier de succes, eseist şi creator de reviste de prim-plan, grafician romantic şi orator de profundă rezonanţă comunicativă, caracter dârz şi cunoscător al tainelor limbii române, membru de onoare al Academiei Române, tradus în vreo douăzeci de limbi, Nicolae Dabija este cel mai autentic moştenitor al testamentului spiritual şi naţional lăsat nouă de Grigore Vieru.”

Nu vă îndrăgostiţi primăvara! : (nuvele) / Nicolae Dabija.- Chişinău : Editura pentru Literatură şi Artă, 2013

210 p.

 

Reparatorul de vise
repar_copB-600x600Nicolae Dabija este un elegiac împătimit, un melancolic luminos, deloc resemnat, cu o mare disponibilitate retorică. Declară că scrie poemele cu o pană de înger și că în poeme – care nu sunt decât peisaje ale sufletului – lucrurile sunt văzute cu al treilea ochi, acela care vede nevăzutul.

Dabija, Nicolae.- Reparatorul de vise: Antologie.. Chișinău, 2016.
 
Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s