Activităţi · Aniversări

Nicolae Dabija – poetul luminii și speranței /70 de ani de la naștere/

Nicolae Dabija a adus în literatură un nou suflu, o nouă dimensiune, „ochiul al treilea”. Generația pe care o reprezintă și din care fac parte – Leonida Lari, Vasile Romanciuc, Ion Hadârcă, Iulian Filip, Constantin Dragomir ș.a., este de o respirație proaspătă, novatoare, modernă și combativă. Poetul și publicistul Nicolae Dabija a promovat, în operele sale, esteticul, maximalismul etic și afirmarea identității naționale.

Versurile sale, precum afirmă criticul Mihai Dolgan, vădesc trecerea de la lirismul pur, ferit de frământările cotidianului … la evocarea și meditația elegiacă, proecții de legendă și de mit național, apoi la o poezie angajată până la patetism în frământările social-politice ale țării.

Nicilae Dabija este și un maestru al publicității și eseisticii. De remarcat volumele „Pe urmele lui Orfeu”, „Libertatea are chipul lui Dumnezeu” ș.a.

În 2009 a editat primul său roman „Temă pentru acasă”, urmat de albumul „Temă de după „Temă pentru acasă”, în care sunt înglobate fotografii de la întâlnirile cu cititorii și impresiile acestora pe marginea romanului, fapt ce demonstrează că romanul s-a bucurat de un real succes la publicul cititor.

Pentru cei mici autorul a publicat cărțile „Povești de când Păsărel era mic „, „Pasărea măiastră „, culegerea de povestiri „Nasc și la Moldova oameni „, ciclul de manuale de istorie pentru clasele primare „Daciada „, „În căutarea identității ” – o istorie a neamului românesc din Basarabia, repovestită pentru elevi.

Dopă succesul remarcabil al romanului „Temă pentru acasă „, devenit bestseller național cu peste 10.000 de exemplare vândute doar în Republica Moldova, Nicolae Dabija vine cu cea de-a doua carte de proză cu un titlu provocator „Nu vă îndrăgostiți primăvara! „, o colecție de nuvele însoțite de desene grafice ale autorului. Cartea a fost desemnată Cartea Anului 2013 la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret și este parte a campaniei naționale „Copii Moldovei citesc o carte. ”

 ” a ” ”  iulie-august 2013, p. 4                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s