Aniversări · descoperă Chișinăul

Chișinău: calendaru aniversărilor istorice și culturale 2018

35 de ani de la înființarea Muzeului Național de Istorie a Moldovei

A fost înființat în anul 1983. Edificiul, construit în anul 1842 ca sediu al gimnaziului de băieți, a suferit mult din cauza cutremurului din anul 1977, ca să fie reconstruit din temelii cu începere din anul 1982, ce a durat până la finisarea totală, anul 1987. Planificarea interioară a fost reconcepută în scopuri expoziționale, dar prin reproducerea fidelă a fațadei clădirii vechi.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei își desfășoară expoziția sa permanentă, ce reflectă istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri până în aniin ’50 ai secolului al XX-lea, și are un statut de rang național în sistemul de stat al instituțiilor de cultură.

Alte două expoziții permanente de o mai mică anvergură sunt amenajate special. Expoziția „Tezaur” – cu piese numismatice, medaliere, obiecte de cult și orfevrărie din aur și argint și, a doua, diorama „Iași-Chișinău” – o îmbinare de pictură pe pânză de dimensiuni impresionante cu elemente de machetă ce reconstituie în mărime naturală lupte din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din localitatea Leușeni (județul Lăpușna).

Muzeul organizează aproximativ în fiecare lună expoziții tematice, care provin din fondurile proprii sau în colaborare cu alte muzee și instituții, ambasade și centre culturale.

Odainic, Ioan Gh. Almanah enciclopedic: Vol. 1. – Chișinău, 2009. – 682 p. 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s