Aniversări · expoziţii

200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri

Se împlinesc, la 14 iunie, 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri. Prilej pentru elita culturală a Moldovei (de dincolo și dincoace de Prut), și nu doar a Moldovei.    Născut la 14 iunie 1818 într-un colț al Moldovei, în județul Bacău, poetul Vasile Alecsandri avea să își lase amprenta în lumea literară și politică românească din secolul al XIX-lea. Poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, “bardul de la Mircești” este recunoscut drept creatorul pastelului în poezia românească.  Cu harul prin care putea dărui oricărui tablou de natură un strop de sensibilitate umană, poeziile lui Vasile Alecsandri au rezistat cu succes trecerii timpului și au emoționat și inspirat numeroase generații de elevi care le descoperă și redescoperă în fiecare an.

Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă

39828De-a lungul a cincizeci de ani Alecsandri a intuit care este locul teatrului în cultura românească, ce anume direcțiile trebuie să urmeze. În 1840 trăia febra luptei pentru statornicirea unor instituții artistice și pentru crearea unui repertoriu original. Improvizat chiar, localizat, dar având rolul unui stimul pentru scriitori și al unui ferment pentru interesul publicului.

Alexandri, Vasile . – Chirița în Iași . Chișinău; București, 2001.

 

   Pasteluri

300x300Ce poate fi mai frumos decât un pastel de Alecsandri la gura sobei într-o zi de iarnă, vă întrebaţi? Poate doar un pastel despre pădure, primăvară sau un murmur cristalin de izvor? Vasile Alecsandri ne-a încântat cu toate, lăsând în urmă o frumoasă colecţie de pasteluri care mai de care mai frumoase. E greu să faci un top, căci fiecare îşi are rostul la timpul potrivit. Şi ar fi păcat să nu-ţi placă toate în egală măsură.

Alexandri, Vasile . – Pasteluri . Chișinău, 2010.

 

660328919440701476467856-5574963-700_700              Jurnalul unei iubiri

Se cunoscusera in 1844, la moșia din Manjina a lui Costache Negri, fratele Elenei și prietenul poetului Alecsandri. Când nu ai nici 25 de ani, nimeni și nimic nu te poate opri să te bucuri de viață.
Veneția era, pentru ei, promisiunea primului loc în care

Alexandri, Vasile . – Jurnalul unei iubiri: Vasile.., București, 1998.

 

Biblioteca vă stă la dispoziție pentru a împrumuta, a răsfoi, a lectura opera marelui scriitor Vasile Alexandri, dragi cititori.

 

 

 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s