Aniversări · biblioteci

Cărți jubiliare: „Piciul” de Alphonse Daudet – 150 de ani de la publicare

Primul roman al lui Daudet este profund autobiografic, a văzut lumina tiparului în 1868, când Daudet avea 28 de ani (naratorul, Daniel Eyssette, apare ca un alter ego al autorului: subiectul romanului este inspirat din scurta și amara experiență didactică a scriitorului în colegiu, locul principal de acțiune, iar scenele din viața pariziană dețin numeroase elemente autobiografice).

Poreclit la colegiu Piciul,  Daniel Eyssette își povestește copilăria și adolescența de băiat sărac. Ființă sensibilă și delicată, avea să sufere enorm atunci când a fost nevoit să-și asigure de unul singur existența, trăind într-o lume ostilă.

Piciul încercase să întrețină o stare de afectivitate într-un sistem de învățământ rigid, ceea ce însă contravenea prevederilor unui regulament absurd. Conflictul se acutizează în urma unei serbări, unde versurile Piciului sunt evident mai apreciate decât opera d-lui Viot.

Dat afară din liceu, Piciul vrea să se sinucidă. Este salvat, în ultima clipă, de abatele Germaine, care îi dă și bani pentru drumul ce-l avea de făcut până la Paris unde-l aștepta fratele său.

„Romanul Piciul – unul dintre titlurile reprezentative pentru creația lui Daudet – transcende realitatea, fie ea autobiografică, o depășește, purtând o încărcătură afectivă și morală general-umană” (Alexandru Chiriacescu).

  Daudet, Alphonse. „Piciul”. – Chișinău, 2006. – 268 p.

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s