Activităţi

Bătălia cărților: Eleanor H. Porter „Pollyana: jocul bucuriei”

Cum credeți, de ce se ceartă îndrăgostiții?! Sunt multe motive, dar într-o carte minunată pentru copii, cum este Pollyanna, găsim un  răspuns care ne surprinde. Se ceartă pentru că luna e prea mare sau râul prea adânc și apoi sunt în stare să sufere în tăcere vre-o cinsprezece ani, fără ca să facă un pas unul spre celălalt. Dar cine poate topi ghețarul, silidificat de multă vreme, în sufletele îndrăgostiților? Pollyanna! Cu jocul bucuriei, inventat de bunul ei tată „și după aceea pentru ei jocul a devenit o obișnuință – să găsești în toate ceva pentru care să te bucuri. Și ea a făcut la fel și nu mai era așa de necăjită că nu avea păpușă, fiindcă se bucura așa de tare că n-are nevoie de cârje… Și l-au numit jocul „de-a bucuria” (p. 263).

Câte alte minuni se întâmplă în acest orășel american la sosirea fetiței de unsprezece ani! „Păi, Pollyanna, cred că tot orășelul joacă acum jocul cu tine, chiar și pastorul… o să vină să-ți spună că s-a bucurat fără încetare pentru acele opt sute de texte ale bucuriei” (p. 267).

Pollyanna e o mică fetiță, dar cu un suflet atât de mare, pentru că știe exact cum poate schimba lucrurile în bine.

” – O, mătușă Polly, mătușă Polly, nu știi cât de bucuroasă sunt că ai fost de acord să vin să locuiesc cu tine!.. Nu știi cât e de frumos și bine să te am pe tine..” (p. 31)

” – Păi, înțelegi, de când am fost rănită mi-ai spus „dragă”  de multe ori – dar până acum, nu. Îmi place să mi se spună „dragă” – vreau să zic, de către oamenii care-s ai tăi.” (p. 221-222)

„Numai tu puteai să faci așa ceva, mătușă Polly, să vii aici și să te căsătorești chiar lângă patul meu, ca să pot să te văd! Chiar că întodeauna te gândești la lucrurile cele mai îmbucurătoare! (p. 283-284).

Porter, Eleanor H. Pollyana: jocul bucuriei. – București, 2015. – 286 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s