Anul promovării valorilor europene · biblioteci

Anul Ștefan cel Mare și Sfânt

Maria Voichița, dragostea lui Ștefan cel Mare

Precum se știe, Ștefan cel Mare, viteazul domnitor al Moldovei, a avut mai multe soții. Maria Voichița a fost ultima lui doamnă, dar și cea pe care a iubit-o cu adevărat până la moarte.

Maria Voichița pare a fi moștenit frumusețea tatălui ei Radu, supranumit cel Frumos. Cu timpul, crescând fata sub ochii lui Vodă, acolo în cetatea Sucevei, s-a îndrăgostit Ștefan de ea.

În vara anului 1478 Ștefan cel Mare se căsătorește cu Maria Voichița. Domnița munteancă avea 21 de ani, în timp ce voievodul moldovean avea 45 de ani. Precum menționează cercetătorii, această căsătorie a adus liniștea în viața domnitorului.

Cu Maria Voichița, ctitorește numeroase biserici și mănăstiri. La Dorohoi, Ștefan cel Mare îi face un cadou prețios Mariei Voichița: comandă meșterilor o frescă din care face parte și soția sa. Totodată biserica de la Pătrăuți îi este dăruită Mariei Voichița cu ocazia împlinirii vârstei de 30 de ani. Și domnița munteancă i-a fost credincioasă, dăruindu-i un fiu, pe Bogdan-Vlad, cel care va urma la tron lui Ștefan cel Mare, dar și două fete, pe Ana și Maria.

Ca o soție iubitoare și credincioasă, Maria Voichița i-a fost alături voievodului până la moarte, priveghindu-l în permanență în timpul bolii. După moartea voievodului, duce o viață retrasă și se stinge la 1511. Conform dorinței lui Ștefan cel Mare, ea a fost înmormântată alături. Mormântul ei poate fi văzut și astăzi la mănăstirea Putna.

 Gane, Constantin. Trecute vieți de doamne și domnițe. Vol. 1. – Chișinău, 1991. – 415 p.

.

 

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s