Aniversări · copii

Cărți jubiliare: „Copii căpitanului Grant” de Jules Verne – 150 de ani de la publicare

Printre cele mai bune romane ale lui Jules Verne se înscrie și romanul „Copii căpitanului Grant.” Este construit pe schema romanelor de aventuri, cu descrierea unor peripeții tipice: căutarea tatălui, moartea prietenului, lupta cu pirații, descoperirea comorii.

Mary și Robert Grant, copii căpitanului, pornesc cu iahtul „Duncan” în căutarea tatălui lor naufragiat în Patagonia unde se pare deveniseră captivi ai băștinașilor. Împreună cu ei călătorește vestitul profesor J. Paganel, secretarul Societății de Geografie din Paris.

Întâmplările prin care trec Paganel cu ai lui sunt uluitoare: Robert este furat de vulturul condor, întâlnirea cu băștinașii, salvarea cu ajutorul copacului plutitor ș.a.

Din nou, o expediție terestră străbătând de data aceasta Australia, cu ciudățeniile ei faunistice, florale și geografice. Întâmplări și întâlniri neprevăzute – dispariția vasului „Duncan”, căzut în mâna bandiților, construirea unei plute pentru a ajunge în Noua Zeelandă, regăsirea căpitanului Grant pe Insula Tabor – conduc la un  final fericit de roman pentru toate personajele pozitive, luptătoare pentru adevăr, dreptate, prietenie, solidaritate.

Dincolo de imaginea colectivă a personajelor puse de autor să dea dovadă de o mare putere de sacrificiu, tipul savantului zăpăcit, tobă de carte și extrem de util în cele mai multe din situații este repede îndrăgit de cititor.

Romanul „Copii căpitanului grant ” face parte din așa-zisa „trilogie a măruii „: ” Copii căpitanului Grant”,” 20 000 de leghe sub mări” și „Insula misterioasă”.

 Verne, Jules. Copii căpitanului Grant.  Vol. 1 și Vol. 2. – București, 2010. – 618 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s