Aniversări · Chișinău · descoperă Chișinăul

Chișinău: calendarul aniversărilor culturale

Aleea Clasicilor Literaturii Române – 60 de ani de la inaugurare

Ansamblul sculptural Aleea clasicilor literaturii române a fost inaugurat la Chișinău la 29 aprilie 1958, fiind plasat pe raza centrală a Grădinii Publice Ștefan cel Mare (pe atunci – Parcul Pușkin).

Ideea creării la Chișinău a unui ansamblu sculptural  a fost lansată în anii ’30 ai sec. XX, și îi aparține sculptorului Alexandru Plămădeală. Având ca model Rotonda marilor personalități ale literaturii române din parcul Herăstrău de la București, apariția Aleii Clasicilor din Chișinău a fost salutată cu mult entuziasm de M. Sadoveanu, T. Arghezi etc.

La momentul inaugurării, aleea se constituia din 12 busturi din bronz pe postamente din granit roșu poleit ale clasicilor literaturii române.

După evenimentele de renaștere națională din 1989 (până în anul 2000), aleea este în continuă schimbare, integrând anual noi personalități remarcabile pentru cultura autohtonă. În prezent, pe Aleea Clasicilor  sunt amplasate circa 25 de busturi.

Axată inițial pe raza centrală a Parcului, odată cu completarea listei de sculpturi, s-a scimbat compoziția, fiind desfășurată în formă de săgeată de ambele părți ale axei.

Calendarul Național 2008. – Chihinău, 2008. – 468 p. 

 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s