biblioteci · Bătălia cărților

Bătălia cărților: Elif Shafrak „Fetița căreia nu-i plăcea numele său”

Eroina cărții – o fetiță de unsprezece ani, ar dori să schimbe unele lucruri din viața ei, dar nu reușește. E atașată de tot ce o înconjoară – casă, părinți, școală, oraș, dar simte că ceva nu e în regulă. A dispărut lumea poveștilor: „printre atâtea jocuri video și desene animate de la televizor, copiii au uitat să mai asculte și să mai inventeze povești, așa că tărâmul lor fermecat e în primejdie.”

Când devine conștientă de ceia ce s-a întâmplat un miracol o aduce în țara poveștilor, își găsește prieteni și împreună cu ei încearcă să salveze țara Lepova (al optulea continent): „atunci când un copil citește aici o carte și-i place mult, atunci când un adult povestește un basm sau o poveste și apare o idee nouă, pe al optulea continent înflorește o floare, ciripește o pasăre. Sau o cascadă începe să curgă învolburată.” (p. 81)

Și așa cum se întâmplă în basm călătoria lor fermecată se încununează de succes. „Într-una din cele mai mari piețe din Alfabestan, s-au strâns mii de copii. În fața fiecăruia se aflau caiete, creioane, gume de șters și creioane colorate… Înainte de venirea serii, fuseseră scrise sute de povești și de basme, poezii și ghicitori…” (p. 133)

După această călătorie viața acestei fetițe s-a schimbat mult: a început să-i placă numele ei, a căpătat încredere în propriile forțe și respectul elevilor din clasă și din școală.

Shafak, Elif. Fetița căreia nu-i plăcea numele său. – Iași, 2016. – 150 p.     

 

 

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s