istorie · personalități

Anul Ștefan cel Mare și Sfânt

                                               Sabia lui Ștefan cel Mare 

     În Muzeul Topkapî din Istanbul, fostul mare palat al sultanilor turci, în sala dedicată armelor, lângă o sabie japoneză, se află o spadă moldovenească. Simplă, cu lama „muncită”, ea atrage atenția vizitatorilor atât prin dimensiune, cât și prin încrustările și inscripțiile de pe mâner. Fără mare efort se poate distinge clar stema Moldovei, capul de bour și inscripția în slavonă „Io Stefan Voievod, domn al Țării Moldovei”. Majoritatea specialiștilor în domeniu consideră că aceasta este una dintre săbiile de luptă ale viteazului domnitor.                 

 Istoria ei a stârnit multe legende și, controverse legate de originea și menirea sa, materialul din care a fost făcută și locul unde a fost fabricată și, modul cum a ajuns ea la turci. 

 După felul cum arată arma, istoricii au căzut de acord că este vorba de o spadă cu două tăișuri, folosită cu ambele mâni, spre deosebire de sabia care are un singur tăiș și folosită doar cu o mână. Este o spadă tipic moldoveniască, utilizată frecvent de către oștenii în epoca medievală. Iată cum o descrie cunoscutul nostru istoric, academicianul Andrei Eșanu: „Lama dreaptă cu două  tăișuri și lungimea de 125 de centimetri: pe ambele fețe ale spadei, în lungul lamei  sunt făcute câte 3 șănțulețe, cel din mijloc – mai lung – este însoțit de alte două, mai scurte, de o parte și de alta. Spada are vârf în formă de triunghi. Mânerul armei în formă de fus, numit de specialiști „de două mâni”, adica de apucat cu ambele mâni, este înfășurat cu fir de argint, iar dupăî alți istorici – cu fir de aur.” Pentru utilizarea acestui tip de spadă, care cântărește circa 2,5 kg, era nevoie de o putere fizică deosebită.

Victoria de la Vaslui din anul 1475 asupra oștirilor otomane, cunoscută și sub denumirea de Lupta de la Podul Înalt, l-a acoperit pe domnitorul nostru de glorie în întreaga Europă. Papa Sixtus al IV-lea l-a numit „Athleta Christi”, făcându-i și două daruri importante: un steag de luptă și o sabie. Istoricii cred  că anume această sabie este cea expusă în muzeul Topkapi.

O versiune reală cum a ajuns spada lui Stefan cel Mare la turci este legată de marele jaf al visteriei Moldovei de către turci ce a avut loc în  anul 1538.

                                                                   

 

 

 

 

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s