În fiecare an, de Paști, bisericile devin neâncăpătoare pentru toți doritorii de a asista la slujba cea tainică de Înviere, care are o deosebită semnificație pentru lumea ortodoxsă. Oamenii vin în lăcașul Domnului purificați sufletește, împăcați și fericiți. Împreună cu lumina sfântă pe care o vor lua acasă, fiecare creștin o simte și în sufletul lui. Anume lumina este cea mai semnificativă și emblematică componentă a sărbătorii pascale, manifestare a prezenței divine. Dar, înainte de Înviere, se aprind mai întâi lumânări la morminte, pentru ca sufletele celor „plecați” să se poată întoarce pentru a participa și ei la marea taină. La încheierea slujbei de Înviere, după ce au fost sfințite pasca, ouăle roșii vinul și mâncarea, creștinii se întorc acasă, aducând cu ei lumânările aprinse. Pasca, ouăle roșii, mielul, epurașul, crucea nu lipsesc de pe masa de sărbătoare.
Oul roșu
Este simbolul vieții noi aduse de Isus. Culoarea roșie, a sângelui și a vieții, este dovada că sacrificiul prin care Iisus s-a dat pe sine pentru răstignire a înlăturat efectele păcatului primordial și i-a oferit omului posibilitatea să dobândească viață veșnică.
Mielul
Îl simbolizează pe Mântuetorul nostru care s-a jertfit pentru păcatele lumii și a murit pe cruce aidoma unui miel nevinovat.
Pasca
Este una din vechile jertfe nesângeroase, spre deosebire de miel. Înainte vreme era sub forma unei pâni. Cu timpul, rețeta ei s-a modificat, fiindu-i adăugate diferite ingrediente. Prepararea ei este sarcina femeilor.
Iepurașul
Provine de la meleaguri germane și este aducătorul de ouă roșii. În perioada precreștină, iepurile era simbolul pământesc al zeiței Eastre, însemnând fertilitatea și renașterea naturii.
Crucea
Este simbolul crucificării lui Iisus.