copii · glume · obiceiuri

1 aprilie – ziua păcălicilor

Ziua de 1 aprilie este o zi cu totul aparte. Ea are o istorie extrem de îndelungată.

Se pare că obiceiul de a păcăli pe alții pe data de 1 aprilie își are originea acum sute de ani, înainte de a se schimba calendarul iulian cu cel gregorian, când Anul Nou era sărbătorit la 1 aprilie. După schimbarea calendarului, Anul Nou a început să fie sărbătorit la 1 decembrie, însă mulți oameni nu s-au putut adapta sau nu au vrut să se conformeze, continuând să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie, ei fiind numiți „nebuni de aprilie”.

Toate felicitările trimise de aceștea, pe 1 aprilie anunțând Anul Nou au început treptat  să fie considerate farse, iar ziua de 1 aprilie s-a împământenit ca fiind ziua farselor. Exzistă și o superstiție de 1 aprilie care spune că trebue să faci farsele înainte de ora prânzului, altfel vei avea ghinion tot anul.

După o altă versiune, ziua de 1 aprilie își are originile încă în secolul al XVI-lea, când a devenit cunoscută în mai multe țări din Europa. Despre semnificația acestei zile se spune că datează încă din Evul Mediu, atunci când Sf. Sisoe îl păcălea în fiecare an de 1 aprilie pe Sf. Antonie. Ziua de 1 aprilie a fost sărbătorită pentru prima dată în țările europene, urmând că apoi să ajungă și în America și apoi pe toată planeta. Se spune că persoana care nu va face o farsă în aciastă zi, va fi păcălit toată luna.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

 

 

 

 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s