copii · legende

1 martie – Ziua Mărţişorului

Potrivit tradiţiei, mărţişorul este un mic obiect de podoabă legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu. Între 1 şi 8 martie, femeile şi fetele primesc mărţişoare, pe care le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.La finalul lunii martie, mărţişorul este prins de ramurile unui pom fructifer, obicei despre care se spune că va aduce belşug în casele oamenilor.

image-46cce68469950b94cf864df64a0b9477-470305_59771286

Legenda mărţişorului 

Soarele, mereu singur în bolta cerului, privea adesea cu melancolie bucuria oamenilor de a fi împreună.
Într-o zi, nemairezistând tentaţiei, el s-a alăturat unei sărbători a muritorilor, luând înfăţişarea unui tânăr bărbat.
Un dragon sau zmeu l-a răpit din mijlocul oamenilor şi l-a întemniţat într-o peşteră. Văduvită de lumină, lumea a căzut pradă întristării: izvoarele şi-au oprit curgerea, păsările şi-au amuţit cântările, iar copiilor le-a dispărut zâmbetul de pe buze. Nici un muritor nu a îndrăznit să sară în ajutorul soarelui, cu excepţia unui flăcău căruia oamenii i-au împrumutat din puterea lor, în vederea confruntării cu temutul balaur.
Călătoria îndrăzneţului tânăr către castelul dragonului a avut loc în decursul a trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. Înfruntarea lui cu înfricoşătorul balaur a durat vreme de mai multe zile, încheindu-se cu victoria flăcăului, care, deşi moleşit de răni şi vlagă, a eliberat, în cele din urmă, soarele.
Întreaga natură a revenit la viaţă, iar oamenii şi-au regăsit sensul de a trăi. Tânărul bărbat a murit însă, în timp ce sângele i se revărsa înghiţit de zăpada din care răsăreau întâii ghiocei.
Din acea vreme, băieţii dăruiesc fetelor şi celor dragi o împletitură dintr-un ciucure alb şi unul roşu, cel dintâi semnificând culoarea, puritatea şi tăria ghiocelului, cel de-al doilea sângele, dar şi frumuseţea şi vitalitatea flăcăului din legendă.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s