‪‎bibliotecahasdeu‬ · literatură · personalități · scriitor

Bogdan Petriceicu Hasdeu în galeria personalităților neamului – 180 de ani de la naștere

S-a născut la 26 februarie 1838, în satul Cristinești, jud. Hotin.

Ctitor al unei vaste moșteniri literare și științifice, alături de Alecsandri, Eminescu și Creangă, Hasdeu a promovat cele mai progresiste idei ale timpului. Excepționala personalitate creatoare, el a fost scriitor, om de cultură și savant de talie europeană și universală.

Cercetându-i biografia, rămâi uimit de colosala forță de muncă de care dă dovadă încă din anii copilăriei și studenției sale. Micul Tadeu(din 1856 – Bogdan) învață de mic limbile rusă și franceză, apoi elenă, polonă și germană și citește cu nesaț mii de pagini de istorie națională, intră în laboratorul de cercetare științifică al folclorului limbilor, literaturilor și culturii popoarelor lumii. Se înarmează cu un arsenal de invidiat de lecturi din literatura antică, epoca Renașterii, a literaturii clasice ruse, ucrainene, polone și altor literaturi europene.

La 14 ani studiază un manuscris al „Sfintei Scripturi” din secolul al XIII-lea. Tot pe atunci în sfera preocupărilor sale științifice se află mitologia dacilor. Este influențat de ideile valoroase despre folclor ale italianului Vico și germanului Herder, ale rușilor I. Saharov, N. Kostomarov, nu în ultimul rând, de cele ale lui Vasile Alecsandri.

Primele investigații științifice Hasdeu le face la vârsta de 14 ani. În anul următor, liceanul Hasdeu scrie un studiu de folcloristică comparată despre barzii populari ai cehilor și rușilor. Iar la 18 ani are deja opinii prețioase în privința alcătuirii unei istorii critice sistematice, ce ar corespunde cerințelor moderne, pe care și le expune într-o dedicație adresată lui Mihail Kogâlniceanu.

După o muncă neobosită în domeniu, la 23 de ani, Hasdeu se impune ca un talentat și erudit om de știință, fiind trimis în Polonia, la Lvov ți Krakovia, unde cercetează biblioteci și arhive despre documente prețioase din istoria Moldovei.

A lăsat posterității o vastă operă științifică și literară, care îl plasează printre cele mai de seamă personalități ale neamului.                                                                                                                                                                   dsc_0249

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s