e bine să știi · obiceiuri · sfaturi

E curios să știi

Ieslea lui Iisus
După nașterea lui Iisus, Mama Sa L-a înfășat și L-a culcat în iesle. Pentru a rememora acest moment, în zorii zilei de Crăciun, unii gospodari de la sate aștern în casă paie. Tradiția se respectă la români și la popoarele vecine. Ucrainenii aduc în casă o oaie, deoarece pruncul Iisus a fost înconjurat de animale domestice. După Crăciun, gospodarii ard aceste paie La fel ar fi procedat Maica Domnului înainte de a fugi în Egipt, pentru a se ascunde de oamenii lui Irod, care poruncise uciderea pruncilor din Bethleem.

Cînd îcepea anul în Țara Moldovei?
Fețele bisericești din Moldova medievală, dar și de astăzi, plasează Anul Nou la 1 septembrie. În această zi, în imperiul Bizantin, cu capitala Constantinopol, începea noul an fiscal (când se stabilesc impozitele). Cancelaria domnească din Moldova, urmând exemplul Poloniei, considera drept început al anului 1 ianuarie. Dar în timpul domniei lui Ioan Vodă cel Viteaz (1572-1574), anii au început a fi calculați de la 1 septembrie și tradiția s-a respectat, în Țările Romane, până în a doua jumătate a sec. XVIII. Mai târziu, s-a răspândit tradiția de a consemna Anul Nou de la 1 ianuarie, ca și în alte state europene.

Ca sa sporească lucrul
De Crăciun și de alte sărbători creștine, se interzice să lucrezi. Cu toate acestea, unele tradiții populare recomandă membrilor familiei să lucreze, mai ales, în prima zi de Crăciun până la amiază. Se crede că lucrările începute acum vor spori pe tot parcursul anului viitor. În trecut bărbații se sculau devreme, în diminiața de Crăciun, ca sa tae lemne, iar femeile făciau curat în casă, coseau, dadeau pereții cu var și cu lut.

 

 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s