La fel Domonic cățelul ar fi putut exista în chip de băețaș isteț, vioi, dornic de aventură, cât și în postura unui omulean cu aceleși calități. Dominic e un cățel personalizat. Călătorește într-o lume unde există binele și răul. Îi place mult natura, e o fire optimistă și se bucură de viață.
„Dimineața, Dominic s-a trezit cu un zâmbet fericit lățit pe toată fața. Razele moi ale unui soare trandafiriu invadaseră cerul și păsărelele scoteau niște triluri de un așa lirism, încât a simțit nevoia să-și scoată piccolo de aur și să participe și el la muzica lor. Lumea era năpădită de pace și căldură” (p. 70).
Celebrul autor de cărți pentru copii, americanul William Steig, alege o compoziție de basm pentru această carte. Personajul principal în pelirinajul său prin lumea largă întâlnește o sumedenie de făpturi în chipuri de animale, dar înzestrați cu calități omenești, care duc un mod de viață asemănător.
Finalul cărții este unul magic. Dominic, cățelul își găsește consoarta – „dezvăluind un pat cu baldachin în mijlocul căruia dormea cel mai frumas exemplar canin pe care-l văzuse vreodată în fața lui” (p. 165).
Cartea pune în valoare prietenia și dragostea. Atrage cititorul prin stilul său savuros.
Steg, William. „Dominic”. – București, 2016, – 168 p.