Reviste bibliografice

Chipul Femeii în literatură

Femeia este o creatură fascinantă, motiv pentru care ea a inspirat mari personalități în operele lor de artă, în muzică, în pictură, sculptură și în cuvinte. Vă propunem o expoziție virtuală, ce conține o serie de cărți din fondul bibliotecii în care personajul central este o femeie.

„Jane Eyre” de Charlotte Bronteadevarul-05-jane-eyre

Scrisă la persoana întâi, în chip de confesiune, și considerată capodopera lui Charlotte Bronte, cartea redă emonționanta poveste a unei orfane dăruite de natură cu o demnitate și un curaj ieșite din comun, dar cu un chip lipsit de strălucire. Fiind strâmtorată, aceasta preia umila funcție de guvernantă la castelul Lordului Rocherster, un bărbat sever și dur în aparență. Între cei doi se înfiripă un sentiment puternic și gingaș, care rezistă la grele încercări.

Bronte, Charlotte. Jane Eyre / Charlotte Bronte. – București: Adevărul, 2012. – 619 p.


„Mara” de Ioan Slavici

imaginea_cuplului_in_romanul_mara_de_ioan_slavici

Această carte poate fi una de căpătîi în înțelegerea destinului unei femei singure, cu doi copii pe nume Persida şi Trică, pe care îi iubea nespus de mult şi pentru care era capabilă să facă orice pentru a-i vedea sănătoşi şi fericiţi, strângea bani zi de zi pentru ei doi şi pentru înmormântare. Dorea mereu ca fata ei să fie deosebită şi băiatul la fel, pe fată vroia s-o trimită la mănăstire să fie bine educată, ea simţind că nu-i va putea da o bună educatie de una singură.
Cu siguranță, istoria femeii energice și cu umerii voinici, îi lasă pe toți cititorii cu cele mai frumoase impresii despre mame.

 

Slavici, Ioan. Mara / Ioan Slavici. – Chișinău, București: Litera Internațional, 2001. – 306 p.


„Dama cu camelii” de Alexandre Dumas

Marguerdama-cu-cameliiite – personajul romanului lui Dumas este o doamnă care reușește să descopere că dragostea poate fi pură și fără interese materiale, dar din păcate reputația deja pătată a  Margueritei nu o face demnă de dragostea lui Armand Duval, cel care o înavață sentimentul pur al dragostei. Este o carte cu un mesaj puternic, care descrie totodată, altă latură a femeii-curtezane.

Dumas, Alexandre. Dama cu camelii / Alexandre Dumas. – București, 2005.- 308 p.

„De ce iubim femeile” de Mircea Cărtărescude-ce-iubim-femeile-de-mircea-cartarescu

Autorul oferă și niște răspunsuri la finalul cărții, unele dintre ele sunt mai banale, altele mai reale. Cert este faptul că femeile sunt iubite pentru că sunt altfel decât bărbații, poate mai emotive, mai nebunatice, mai firești sau mai prefăcute, într-un cuvânt sunt altfel. În carte mai găsiți un mănunchi de istorii cu femei, spus simplu, fiecare reprezentând un omagiu adus femeilor.

Cărtărescu, Mircea. De ce iubim femeile / Mircea Cărtărescu. – București: Humanitas, 2013. – 190 p.


„O femeie de succes” de Pamela Morsi

Carto-femeie-de-succes_1_fullsizeea este despre Jane Lofton, care a ajuns să aibă o carieră de invidiat, dar care a avut și un drum greu până la asta. Are tot ce-și poate dori o femeie: un soț bogat, o fiică mare, un loc de muncă stabil și pasionant, un cerc de prietene inteligente și elegante. Până la urmă se întâmplă că soțul o înșală, cu fiica se ceartă, iar la serviciu are parte de mai multe momente stresante. Ajunge ca totul să se prăbușească în jurul ei, astfel, învață că sunt alte lucruri valoroase în viață pe lângă bani, soț bogat și prietene bârfitoare.

Morsi, Pamela. O femeie de succes / Pamela Morsi. – București: Lira, 2012. – 379 p.


„Enigma Otiliei” de George Călinescu

316460 Cartea este despre o fată tânără și despre niște moravuri care își făceau loc în societatea românescă din acea perioadă – iubind luxul, călătoria, muzica și desfoindu-se parcă într-o necurmată feminitate, Otilia avea parte din plin de toate astea. Enigma ei este însăși feminitatea ei, mereu proaspătă, de un magnetism care deformează și pe avarul Costache și chiar pe cei mai aprigi dușmani ai ei…
„Enigma Otiliei” se clasează printre operele de întâia mână ale epocii noastre urbane, după cum afirmă criticul Pompiliu Constantinescu.

Călinescu, George. Enigma Otiliei / George Călinescu. – București: Cartex, 2006. – 335 p.


„Angelica. Marchiza îngerilor” de Anne Golon

Autoarea Annangelica-marchiza-ingerilor-anne-golon-1505257-875-240x360e Golon a început să scrie seria „Angelica” în anul 1956, primul volum fiind publicat în Germania. Romanele s-au bucurat de un succes intens la nivel mondial, fiind traduse în 63 de limbi, de peste 320 edituri. Cartea a fost și ecranizată. Vă îndemnăm să citiți povestea Angelicăi, celei de-a doua fiice a unui nobil, care duce o existență dură.

…”În seara aceea adormi cu greu în patul ei mare din turn. Se simțea nerăbdătoare. Să crească! Să se facă mare, nimic n-ar împedica-o să plece pe mare ca să descopere minunățiile altor lumi”…

Golon, Anne. Angelica. Marchiza îngerilor / Anne Godon. – București: Lira, 2012.   – 283 p.


„Mireasă fără voie” de Jo Beverly

Orice femeie visează să îmbrace rochia albă și să-și puna voalul pe cap, sau nu cmireasa-fara-voie_1_fullsizehiar toate… Cartea este despre Beth Armitage, care ducea o viață simplă, pe care, de fapt, și-a dorit-o, căci slujba de profesoară la un pension de fete i-a oferit independența la care a visat întotdeauna și, mai ales, liberatatea de a nu fi supusă toanelor unui soț. Soarta însă i-a pregătit o surpriză neaștepaptă, când află că originile ei nu sunt tocmai modeste, căci tatăl ei a fost un duce….
Vă provocăm să citiți această carte pentru a afla ce se întâmplă cu eroina principală până la final.

Beverley, Jo. Mireasă fără voie / Jo Beverley. – București: Lira, 2012. – 398 p.


„Domnișoara Christina” de Mircea Eliade

Este o carte pemircea-eliade-domnisoara-christinarfectă pentru cei care iubesc cărțile fantastice – o carte despre dragoste, dar și moarte, despre mistică, farmece. „Domnișoara Christina” este un roman despre o nălucă, despre o femeie care a murit cu 30 de ani în urmă, dar fantoma ei este prezentă încă în viața celor apropiați. Familia domnișoarei Christina ( mama dna Moscu, sora Sanda și cea mică Simina) au o pensiune unde, sosesc oaspeți și se întâmplă lucruri stranii, misterioase…

Eliade, Mircea. Domnișoara Christina / Mircea Eliade. – Mușătești, 2007. – 159 p.

                                   „La Paradisul femeilor” de Emile Zola

la-paradisul-femeilor_1_fullsizeCartea dată reprezintă o imagine a secolului al XIX-lea și ne vorbește despre o femeie care intră într-o lume depravată, în care principiile morale nu contează. Autorul ne vorbește despre magazinul parizian, „La Paradisul femeilor”, deținut de Octave Mouret. Octave Mouret vinde, prin tehnici revoluţionare, tot ceea ce o femeie poate cumpăra în 1883. Personajul central pătrunde în acest magazin, fără resurse, dar tenace. Zola face din tânăra fată şi din puternicul său patron îndrăgostit de ea simbolul modernismului şi al crizelor pe care acesta le generează.

Zola, Emile. La Paradisul femeilor / Emile Zola. București, 2010. – 429 p.


„Femeia care așteaptă” de Andrei Makinefemeia-care-asteapta-650x1000

Eroina ascunde acel mister, acea promisiune a necunoscutului fără de care „nimeni nu s-ar îndrăgosti de nimeni”, spune critica literară. Autorul își începe romanul cu fraza: „O femeie atât de clar hărăzită fericirii și care alege, aproape cu nepăsare, singurătatea, fidelitatea față de un absent, refuzul de a iubi” Această carte este despre așteptare…

Makine, Andrei. Femeia care așteaptă / Andrei Makine. – Iași: Polirom, 2005. – 214 p.


„Femeie a târziului” de Gheorghe Calamaniuc

Este o car05te cu versuri. …”Femininul, proiectat într-un fel de cor lipsit de artificii, are, în fine, rol ordonator, căci îi reface eului interiorul defoliat” (Margareta Curtescu)
Culegerea conține peste 100 de poezii, cu titluri sugestive, precum: „Două tristeți”, „Din dragoste”, „Logodnică”, „Himera”,”Femeie”, „Suflete”,  „Gelozie” etc.

„Cu mine vei fi veșnică. Doar cu mine./ Și nicidecum cu altcineva. Cu oricine / Pentru că sufletu-mi pentru tine are / Leac de murire nevredinică, de uitare…”

Calamaniuc, Gheorghe. Femeie a târziului / Gheorghe Calamaniuc. – Chișinău, 2013. – 125 p.


„Cele două Diane” de Alexandre Dumas

Despre război și dragoste este cartea autorului francez. Romanul reprezintcele-2-dianeă o poveste impresionantă, plină de pasiune, dar și de răzbunare și care captivează capitol cu capitol. Dumas ne prezintă Franţa secolului al XVI-lea, de la domnia lui Francisc I până la cea a lui Francisc al III-lea. Ne dezvaluie iubirea imposibilă dintre Gabriel Montgommery și Diana de Castro, precum și intrigile curții din acea perioadă.

Dumas, Alexandre. Cele două Diane / Alexandre Dumas. – Chișinău, 1994. – 460 p.

 


„O femeie la doctor” de Ray Kluun

o-femeie-la-doctor_1_fullsize
Este o istorie a unei fete – Carmen, care a fost diagnosticată cu cancer la sân. În momentul diagnosticării în familie apar tensiune și panică, dar și speranțe și iluzii. „O femeie la doctor” ilustrează o lecție convingătoare de viață și moarte, dar și o rețetă demnă a supravețuirii. Este un roman al optimismului desăvârșit. A fost publicată în peste 30 de țări.

Kluun, Ray. O femeie la doctor / Ray Kluun. – București, 2012. – 396 p.

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s