Bătălia cărților

Bătălia cărților: Spiridon Vangheli „Copii în cătușele Siberiei”

E sfâșietor de dureros să citești despre copii, care nu aveau cum exista în acele condiții: „lihniți de foame” și înghesuiți în „trenul pentru cărat vite”
– Unde ne duce el? Când ne întoarcem acasă? – repetau ei.
Spiridon Vangheli, cu talentul său irepetabil, ne dezvăluie tabloul suferinței, fără margini, de care au avut parte copii deportați în Siberia.
Și acești copii ar fi putut fi veseli și ghiduși ca și Guguță, dar, din păcate ei au avut o altă soartă: fără nici-o vină au fost zmulși din cuibul părintesc.
Frigul și foamea din Siberia îi făceau să uite că sunt copii, gândeau ca maturii și ocupația lor era să muncească în rând cu vârsnicii. Cei mai mulți – erau orfani sau despărțiți de tata ori de mama.19059993_755810301254182_3653415257419665134_n
În centrul nuvelei se desfășoară tragedia familiei Bujor, părinții Maria și Vasile. Olguța Bujor stătea cu mama, pe tata l-au dus în altă parte. ” În iarna aceea Olguța n-a pus piciorul pe pământ. Cum crapă în miezul vierii zămosul cel copt, așa îi crăpau ei, de la degerături, tălpile și pulpele amândouă. Se îngălbenise fata de atâta stat în bordei…”
Durerea celor maturi se răsfrângea și mai crunt asupra copiilor:
– Nu mi-o luați pe mama, se lipi Olguța de ea, ținând-o cu amîndouă mâinele…
Piatră să fi fost, că tot te făceai om, judecătorul însă făcu semn să o scoată din sală.
În adresarea sa, tipărită pe copertă, Spiridon Vangheli menționează lucruri esențiale și unul din ele este că eroii cărții ca și oamenii reali care au existat în acele condiții „au rămas Oameni în cele mai strașnice împrejurări”. Acest lucru are o mare importanță și pentru cititorii de astăzi – e o lecție de viață, bărbăție și curaj.
Citiți neapărat această carte!

Vangheli, Spiridon .- Copii în cătușele Siberiei .- Chișinău, 2013, 55 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s