Activităţi · expoziţii

Spiridon Vangheli – veșnicul copil al neamului!

La 14 iunie este omagiat scriitorul tuturor copiilor și cel care a dat suflet personajului Guguță – Spiridon Vangheli. Să ne trăiești, maestre!

Pe voi, dragi cititori, vă invităm să redescoperiți cărțile autorului!

Și eu sunt Guguță

Este o carte în care scriitorul apare în dialog cu cititorii săi, aici sunt înserate mesaje

de la copii, care, de fapt, acum trebuie să fie maturi 🙂 Bălți, 5 aprilie 1999. Dragă Guguță! În clasă suntem 22 de persoane, din toate colțurile țării…așa începe una din multele scrisori, pe care, vă îndemnăm să le citiți!

Vangheli, Spiridon. – Și eu sunt Guguță. – Chișinău, 2013. – 137 p.

6 guguta-600x600

Guguță și prietenii săi

Cu siguranță, această carte a trecut prin mâinele a generații de copii! Coperta asta ne trezește atâtea aminitir legate de copilărie, prieteni, năzbâtii, miros de iarbă verde, bunici…Este o ediție veche, din anul 1996, dar mereu nemuritoare…

Vangheli, Spiridon, Guguță și prietenii săi. – Chușinău: Turturica, 1996. – 157p.

Без названия

Tatăl lui Guguță când era mic

Cum credeți, tatăl lui Guguță, în copilărie tot era șotios? Răspunsul îl găsiți în această carte. Dacă nu cânta pasărea în salcâm și nu se ivea tata pe lume, aveam eu azi urechi? Aveam gură?, se întreabă Guguță. Cartea poate fi un omagiu pentru scumpii noștri tătici!

Vangheli, Spiridon. – Tatăl lui Guguță când era mic. – Chișinău: Turturica, 1998. – 126 p.

7e85a0849add20b32b1545c96a6df817-6078454-700_700

Copiii în cătușele Siberiei

Este una din cărțile mai noi ale autorului și cu un alt subiect. Este despre mai mulți Guguță…dar care au avut o altă soartă, una cumplită. Cred că ați auzit câte ceva despre Siberia. Despre altfel de aventuri veți citi în cartea dată. Apropo, e inclusă și în Concursul Bătălia Cărților!

Vangheli, Spiridon. – Copiii în cătușele Siberiei. – Chișinău, 2013. – 56 p.

Без названия (1)

Împărăția lui Ciuboțel

Spiridon Vangheli mai are un copil, înafară de Guguță. Este vorba de Ciuboțel! Nu știm sunt frați, rude sau prieteni, dar e la fel de bun ca și Guguță 🙂 Are mulți prieteni Ciuboțel – Gavril, Ghiocica, Haralamb, Moș Pintilie și alții, care te așteaptă să-i descoperi!

Vangheli, Spiridon. – Împărăția lui Ciuboțel . – Chișinău: Guguță, 2014. – 125 p.

Без названия (2)

Pantalonia – țara năstrușnicilor

Acolo, în acea țară, locuiesc toți cei care fac ghidușii. De ce patalonia? Păi, acolo erau două sate, în unul locuiau mulți pitici, iar în celălalt trei uriași, iar când vreun pitic se urca pe munte și vedea jos panatalonii de uriaș, zicea: Odată bărbați trăiesc acolo!

Vangheli, Spiridon. –  Pantalonia – țara năstrușnicilor. – Chișinău: Guguță, 2013 – 155 p.

Без названия (3)

Ștrengaria

E vorba de o altă țară, unde locuiesc ștrengari, unul dintre ei este Titirică. Mai locuiește acolo Singurel, Ion Duminică, un motan etc. Te îndemnăm să citești cartea ca să vezi ce năzbâtii mai fac alți copii, poate ale tale nu sunt chiar așa de grave 🙂

Vangheli, Spiridon. –  Ștrengaria – Chișinău: Guguță, 2012. – 118 p.

00021_3_44

Băiețelul din Coliba albastră

Nu știți despre ce băiețel este vorba? Guguță sau Ciuboțel? Sau e altul, căci Spiridon Vangheli are eroi deosebiți! De fapt, este o carte cu versuri și cu mici povestioare despre livezi, râuri, dealuri, ploaie, soare, și, da! este și o poezie despre o colibă albastră, unde totul este de această culoare!

Vangheli, Spiridon. –  Băiețelul din Coliba albastră.  Chișinău: Guguță, 2013. – 95 p.

xaHR0cDovL2Nkbi5saWJyYXJpdXMubWQvaW1nL2NhdGFsb2cvYmFpZXRlbHVsLWRpbi1jb2xpYmEtYWxiYXN0cmFfMTQzNTU2NjI4MC5qcGc_e_.jpg.pagespeed.ic.6URkb9cGSZ

Spiridon Vangheli a mai scris și o ediție de cărți cu genericul Carte de citire și gândire, destinate claselor I-IV.

Carte de citire și gândire, Clasa I-a

Este o culegere de poezii și texte pentru cei mai micuți școlari: Frumoasă-i limba noastră de Grigore Vieru, Gospodina de Otilia Cazimir, Scrisori de la o furnică de Claudia Partole, Pădurarul de Dumitru Matcovschi și alte lucrări au încăput în această carte

Vangheli, Spiridon. – Carte de citire și gândire. vol.1: Lecturi pentru clasa întâi. – Chișinău: Guguță, 2006. – 110 p.

Без названия (4)

Carte de citire și gândire, Clasa a II-a

Pentru cei care au trecut prima treaptă și sunt deja în clasa a doua-a, scriitorul a avut grijă să culeagă texte și poezii pentru vârsta lor. Veți găsi în carte lucrări de Alexandre Dumas, Nicolae Labiș, Spiridon Vangheli, Grigore Vieru. De asemenea, veți citi și din fabulele lui Esop.

Vangheli, Spiridon. – Carte de citire și gândire. vol.2: Lecturi pentru clasa a II-a . – Chișinău: Guguță, 2006. – 159 p.

Без названия (5)

Carte de citire și gândire, Clasa a III-a

În volumul trei al acestei ediții veți citi momente interesante din copilăria și viața oamenilor care au schimbat lumea: Socrate, Mihai Eminescu, Ștefan cel Mare, Iulius Caesar, precum și momente din viața lui Iisus. Spiridon Vangheli a făcut și traduceri pentru aceste cărți.

Vangheli, Spiridon. – Carte de citire și gândire. vol.3: Lecturi pentru clasa a III-a . – Chișinău: Guguță, 2006. – 190 p.

carte-de-citire-si-gandire-3

Carte de citire și gândire, Clasa a IV-a

Cu această carte se încheie culegerea autorului intitulată Carte de citire și gândire, dar și expoziția noastră. Nu că autorul nu ar mai avea lucrări, ba are, încă multe, dar, noi, pe rafturile biblitoecii, cam pe astea le avem la moment. În ce-a de-a patra carte din ediția dată veți citi un fragment din Hronicul și cântecul vârstelor de Lucian Blaga, momente din viața oamenilor iluștri, versuri de Grigore Vieru, Vasile Alecsandri etc.

Vangheli, Spiridon. – Carte de citire și gândire. vol.4: Lecturi pentru clasa a IVa . – Chișinău: Guguță, 2014. – 206 p.

Picture 001

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s