Ne-am propus să fotografiem această carte, făcându-i o ramă din cioburi de sticlă, imaginându-ne că şi informaţia despre cele scrise în legenda istorică „Dacul” s-a acumulat din mici veşti, care au pătruns prin labirintul timpului până la omul din zilele noastre, alcătuind un tablou artistic integru.
Dacul datorită Leului, numit Decebal, rămâne în viaţă şi împăratul Traian îi dăruie liberatatea, fiind încântat de curajul şi bărăbăţia tânărului.
Venindu-şi în fire, după ce a evadat din casa proconsului roman, se cufundă într-un somn adânc; imaginile visului sunt importante pentru el: „uite-l doar la cincisprezece ani şi este acasă, la stâna bunicului. Se zbengue pe o pajişte de munte cu dulăul său, Hurdubal. Fuge iute şi sprinţar ca un cerb de munte, iar câinele cu un vesel lătrat încearcă să-l ajungă”.
Istorizmul legendei se afirmă cu certitudine în „marele spectacol” petrecut în Colosseum – amfiteatrul Romei, cu ocazia triumfului asupra dacilor, de către împăratul Traian.
Roma, cetatea de scaun îl venerează pe „ilustrisimul” împărat Traian.
Amănunte, ce confirmă veridicitatea acestor evenimente le găsim în literatura istorică, unde se descrie lupta gladiatorilor :”Slavă ţie, împărate! Cei sortiţi morţi te salută! – scandau ei, adresându-se împăratului.
Şi Androd o va mai găsi pe iubita lui Vestra, aşteptându-l ? Cum îi va fi viaţa mai departe ?Aceasta aţi putea să vă imaginaţi, copii? Citiţi şi dezvoltaţi-vă fantezia, îmbogăţind-o cu amănunte din istoria epocii!
- Brais, Aura; Poenaru, Michiela. Dicţionar de termeni literari. – Bucureşti, 2008. – 253 p.
- Crăciun, Boris. Istoria românuilor în 1000 de imagini. – Iaşi, 2006. – 131 p.
- Dicţionar Enciclopedic. – Bucureşti, 2000. – 1686 p.
- Grigoruţă, Simina; Medrihan, Claudia. Carte de istorie. – Iaşi, 2006. – 184 p.
- Legendele geografice şi istorice alnpoporului român. – Iaşi, 2004. – 200 p.
- Prima mea carte de istorie românească şi europeană: Cl. a 4-a. – Iaşi, 2006. – 232 p
- Roma Antică. – Bucureşti, 2008. – 56 p.