Activităţi

„Dacul de Sivia Ursache în cioburi de sticlă”

Ne-am propus să fotografiem această carte, făcându-i o ramă din cioburi de sticlă, imaginându-ne că şi informaţia despre cele scrise în legenda istorică „Dacul” s-a acumulat din mici veşti, care au pătruns prin labirintul timpului până la omul din zilele noastre, alcătuind un tablou artistic integru.

7d83e-sam_0355

d9def-sam_0445

 Este o carte captivantă pentru copii. Din adâncul timpului, din Dacia cucerită de Traian în anul 106 d. H. este dus şi vândut în robie tânărul dac pe nume Androd. Istoria lui se perindă în carte ca un film de acţiune, unde eroul principal este supus încercărilor.
  Autoarea alege legenda pentru că aceasta îi permite să-şi aplice din plin fantezia şi să ticluiască nişte întâmplări miraculoase cum ar fi întânlnirea leului rănit cu Androd. El îi lecuieşte rana şi îi devine prieten. Prietenia lor este salvatoare pentru ambii şi se dovedeşte o relaţie cu mult mai omenească, mai durabilă decât cruzimea şi răutatea romanilor, care se purtau cu sclavii mai dur decât cu animalele.

Dacul datorită Leului, numit Decebal, rămâne în viaţă şi împăratul Traian îi dăruie liberatatea, fiind încântat de curajul şi bărăbăţia tânărului.

  Evenimentele, deseori, sunt descrise cu ajutorul visului, amintirilor. Iată-l pe Androd într-un tărâm muntos, unde a descoperit o peşteră cu o şuviţă de apă rece, dătătoare de viaţă.
Venindu-şi în fire, după ce a evadat din casa proconsului roman, se cufundă într-un somn adânc; imaginile visului sunt importante pentru el: „uite-l doar la cincisprezece ani şi este acasă, la stâna bunicului. Se zbengue pe o pajişte de munte cu dulăul său, Hurdubal. Fuge iute şi sprinţar ca un cerb de munte, iar câinele cu un vesel lătrat încearcă să-l ajungă”.
 ” În faţa ochilor îi apare chipul mamei, care cu un zâmbet duios priveşte zbenguiala feciorului”

Istorizmul legendei se afirmă cu certitudine în „marele spectacol” petrecut în Colosseum – amfiteatrul Romei, cu ocazia triumfului asupra dacilor, de către împăratul Traian.
Roma, cetatea de scaun îl venerează pe „ilustrisimul” împărat Traian.
Amănunte, ce confirmă veridicitatea acestor evenimente le găsim în literatura istorică, unde se descrie lupta gladiatorilor :”Slavă ţie, împărate! Cei sortiţi morţi te salută! – scandau ei, adresându-se împăratului.

  De aproape două mii de ani străbate până la noi acest eveniment despre neînfricatul Decebal, care îşi apăra ţara, despre dacii iubitori de libertate. Prezentarea grafică a cărţii completează cu imagini şi amănunte interesante cele scrise.
 Pe ultima filă a cărţiI aflăm că tânărul dac se pregăteşte de o călătorie pe corabie ca să se întoarcă, în sfârşit, acasă, în Dacia lui scumpă. Dar leul Decebal, ce se va întâmpla cu el?
Şi Androd o va mai găsi pe iubita lui Vestra, aşteptându-l ? Cum îi va fi viaţa mai departe ?Aceasta aţi putea să vă imaginaţi, copii? Citiţi şi dezvoltaţi-vă fantezia, îmbogăţind-o cu amănunte din istoria epocii!

Ursache, Silvia. Dacul: Legendă istorică. – Chişinău, 2013. – 63 p.
 Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre glorioasa istorie a dacilor consultaţi următoarele surse:
 
  • Brais, Aura; Poenaru, Michiela. Dicţionar de termeni literari. – Bucureşti, 2008. – 253 p.
  • Crăciun, Boris. Istoria românuilor în 1000 de imagini. – Iaşi, 2006. – 131 p.
  • Dicţionar Enciclopedic. – Bucureşti, 2000. – 1686 p.
  • Grigoruţă, Simina; Medrihan, Claudia. Carte de istorie. – Iaşi, 2006. – 184 p.
  • Legendele geografice şi istorice alnpoporului român. – Iaşi, 2004. – 200 p.
  • Prima mea carte de istorie românească şi europeană: Cl. a 4-a. – Iaşi, 2006. – 232 p
  • Roma Antică. – Bucureşti, 2008. – 56 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s