Activităţi · Aniversări · expoziţii

În lumea poveștilor lui Ion Creangă

Primăvara aduce cu ea multe sărbători frumoase – Mărțișorul, Ziua Mamelor, Paștele, iar chiar în prima zi a primăverii este marcată ziua lui Ion Creangă. Cu siguranță, fiecare dintre noi – părinți, bunici, frați, surori, au crescut cu poveștile marelui povestitor din Humulești.

Capra cu trei iezi

Era odată o capră care avea trei iezi…așa începe povestea despre o capră grijulie  care a plecat  să le aducă de-ale gurii iezilor și despre un lup hapsân, rău și nemilos. Povestea are un final fericit, pe care îl știți cu toții. Găsiți cartea pe rafturile bibliotecii noastre.

Creangă, Ion. Capra cu trei iezi / Ion Creangă. – Chișinău: Silvius Libris, 2009. – 20 p.

dsc_0193

Amintiri din copilărie

Toate năzbâtiile făcute de Nică a lui Ștefan a Petrei, adică autorul sunt incluse în aceste amintiri. Autorul ne vorbește despre locurile dragi ale copilăriei sale – Humulești, de furatul cireșelor, de pupăza din tei, cum a rămas fără haine atunci când a plecat la scăldat, cum a încălecat pe calul bălan și multe alte istorioare.

Creangă, Ion. Amintiri din copilărie / Ion Creangă . – Chișinău: Silvius Libris, s.a. – 64 p.

dsc_0194

Povestea porcului

O altă poveste scrisă de Ion Creangă. E despre o babă și un moșneag, care au ajuns în pragul bătrâneților fără a avea copii. Din cauza asta erau foarte necăjiți, dar, ca în oricare poveste, până la urmă, dă norocul și peste casa lor și se aleg cu un copil mai deosebit – un purcel. Pentru a vă reaminti istorioara acestui pucel și a celor 2 bătrâni, recitiți povestea!

Creangă, Ion. Povestea porcului / Ion Creangă. – Chișinău: Silvius Libris, 2011. – 24 p.

dsc_0195

 

Fata babei și fata moșneagului

Este o altă poveste nemuritoare din opera scriitorului. Povestea este despre bunătatea și cumsecădenia unor oameni pe de o parte, și despre ranchiuna și răutatea altora. Până la urmă fiecare se alege cu ceea ce seamănă.

Creangă, Ion. Fata babei și fata moșneagului / Ion Creangă. – Chișinău: Virginia, 2008. – 16 p.

dsc_0189

 

Punguța cu doi bani

Este istoria cocoșului descurcăreț care și-a îmbogățit stăpânul, care influențat de  babă, îl bătuse pe cocoș până scăpase din mâinele acestuia. Cocoșul a avut de tras multe până a ajunge acasă cu bogății, toate din cauza celor doi galbeni găsiți pe drum.

Creangă, Ion. Punguța cu doi bani / Ion Creangă. – Chișinău, s.a

dsc_0196

Povestea lui Stan Pățitul

Nu-i așa că oamenii învață multe lucruri bune până nu li se întâmplă fel de fel de lucruri? Așa a pățit și…Stan Pățitul. Este o carte editată la Litera și e foarte atractivă, plină cu ilustrații realizate de Serge Samsonov. Pentru cei care nu au citit povestea flăcăului stătut, pe nume Stan, dar și pentru cei care au citit-o demult, venim cu îndemnul de a o lectura!

Creangă, Ion. Povestea lui Stan Pățitul / Ion Creangă. – Chișinău: Litera, 2012. – 31 p.

dsc_0188

La cireșe

Este inclusă în culegerea Amintiri din copilărie și ilustrează pățania autorului când a fost la furat cireșe la mătușa Mărioara ! Evident că după asta a fost pedepsit, dar, după care au urmat un șir de alte năzbâtii din partea micului Nică.

Creangă, Ion. La cireșe / Ion Creangă. – Chișinău: Cartea Moldovei, 2002. 

dsc_0191

Povestea lui Harap-Alb

E o poveste despre trei frași, dintre care s-a evidențiat unu, adică Harap-Alb. Acesta a plecat peste mări și țări pentru a fi împărat peste o țară foarte mare și bogată, cea a unchiului lor. Au pornit în această aventură fiecare pe rând, doar că unul singur a rîzbătut până acolo!

Creangă, Ion. Povestea lui Harap-ALb /Ion Creangă. – Chișinău: Cartea Moldovei, 1998. – 63 p.

dsc_0190

Soacra cu trei nurori

Cu siguranță ați auzit sau ați citit povestea soacrei căreia i-a fost înțepată limba 🙂 De ce? pentru că nu-și lăsa nurorile să trăiască în liniște și pace, dar le veghea la tot pasul și pentru asta a primit o răsplată atât de dură!

Creangă, Ion. Soacra cu trei nurori / Ion Creangă. – Chișinău, 1996. – 13 p.

dsc_0192

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s