Activităţi

La 26 februarie s-a născut creatorul jeanşilor

Jeanşii, care atât de tare ne place să-i purtăm şi care ne oferă comoditate, au fost creaţi de Levi Strauss.

Conoaşteţi cine a fost acesta? S-a nascut pe 26 februarie 1829 si a decedat pe 26 septembrie 1902. A fost un emigrant evreu de origine germană în SUA şi a pus bazele primei companii care a produs jeanşi în San Francisco (Levi Strauss & Co.)

levi-strauss-1

Cu toate că sunt foarte populari, acum 100 de ani nu prea se găseau prin magazine şi erau foarte scumpi.

Haideţi, să vedem, în continuare care este istoria jeanşilor! Istoria lor datează din secolul XVI, în oraşul Nimes din Franţa, unde se fabrica vestita pânza de Nimes, care consta în stofă ţesută din fire de bumbac pe un gherghef cu o urzeală solidă, în diagonala din fire de culoare naturală.

Se spune ca denumirea de jeans este legată de o deformare a cuvântului genovez provenind de la oraşul italian Genova. Cu timpul, urzeala a rămas la culoarea naturală a bumbacului, iar firele din ţesătură au fost înlocuite cu fire colorate în bleu-indigo, de unde – blue-jeans.

În anul 1853, Levi Strauss,  un emigrant german din Bavaria, sudul Germaniei, tânăr vânzător ambulant, a debarcat la San-Francisco în cautare de aur, în acelaşi timp încercând sa vândă pânza solidă de Nimes, folosită pentru  construirea de corturi. Cu timpul, i-a  venit ideea confecţionării de îmbrăcăminte rezistentă la lucru pentru muncitori. Produsul a cunoscut un mare succes, lansând o întreprinză. În 1860 pânza de cort epuizându-se, a fost decisă utilizarea pânzei de Nimes, la fel de robustă, pentru confecţionarea pantalonilor.

asp_620_farmerregi

În 1873, Jacob DAVIS, un modest croitor, constatând că pantalonii se deşirau în special în jurul buzunarelor, a propus furnizorului Levi Strauss să se asocieze cu el, brevetându-i ideea, care consta în folosirea niturilor de aramă în jurul buzunarelor, pentru ca să nu se mai deşire cu uşurinţă.

jeans

În prezent, jeanşii au devenit universali şi accesibili în toate împrejurarile, atât la lucru, cât şi pe scenaă sau chiar în serile de „mare eleganţă”.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s