Aniversări

21 februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne

La 21 februarie se marchează Ziua Internațională a Limbii Materne, care este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.

Nu trebuie confundată cu ziua de 27 august, când sărbătorim Ziua Limbii. Atunci doar poporul nostru marchează acea sărbătoare, iar pe 21 februarie toată lumea își onorează limba, adică este o sărbătoare internațională, așa cum este 8 Martie, de exemplu.

Ziua Internațională a Limbii Materne a fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999. Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește în fiecare an din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul. Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.

mother_language_day

Se consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s