Activităţi

Cu Alice în Țara Poveștilor lui Carrol…

Cu siguranță, fiecare dintre voi a citit Alice în Țara Minunilor sau Alice în Țara Oglinzilor! V-au plăcut? Ați dori și voi să trăiți în asemenea locuri?

Știți cine este autorul care a dat viață acestor minunate povești? Este Lewis Carrol, scriitor englez. Carrol nu a fost doar prozator, a mai fost matematician, cleric, fotograf și logician

S-a născut la  27 ianuarie 1832 la Daresbury, așa că astăzi marcăm 185 de ani de la nașterea scriitorului. Provine dintr-o familie cu 11 copii. Toți copiii erau stângaci și aveau probleme de vorbire. Din aceste motive, dar și pentru faptul că a crescut într-un mediu izolat, anglican și conservator, personalitatea lui Charles s-a format într-o modalitate ieșită din tipare.

Într-o epocă victoriană în care erau la modă povestirile sentimentale, Lewis Carroll a creat o literatură pentru copii marcată de fantezie, umor absurd și satiră. Scrierile sale cele mai apreciate din acest domeniu sunt: Alice în Țara Minunilor sau Alice în Țara Oglinzilor!

Criticul literar Frida Papadache ne spune că Alice a existat cu adevărat. Era  a doua și cea mai drăgălași și isteață dintre cele trei fete ale decanului Universității de la Oxford, doctorul Liddell.

Când Alice avea doar 3-4 ani, autorul lucra ca ajutor de bibliotecar al Universității. Autorul se împrietenise cu cele trei surioare, care se jucau în grădina vecină cu biblioteca. La dorința micii sale prietene favorite a scris basmul ce-l povestise în timpul unei plimbări cu barca, într-o zi de iulie a anului 1862: Peripețiile Alisei în Țara Minunilor.

Carrol, Lewis. Alice în Țara Minunilor / Lewis Carrol. – București, 2000. – 125 p

Ce-a de-a doua poveste – Peripețiile Alicei în Țara Oglinzilor a încolțit în mintea scriitorului, când o altă fetiță, tot cu numele Alice, i-a dat un răspuns deosebit de isteț la întrebarea sa: de ce fetița din oglindă ține portocala în mâna stângă, când tu o ții în mâna dreaptă? – Dacă aș sta dincolo, aș ține portocala tot în mâna dreaptă, a spus fetița Alice.

Carrol, Lewis. Alice în Țara Oglinzilor / Lewis Carrol. – București, s.a – 158 p

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s