Activităţi

Anul 2017 – Anul Eugen Doga

Cu ocazia aniversării de 80 de ani de la nașterea sa, anul 2017 este declarat în Republica Moldova – „Anul Eugen Doga”. În acest context, biblioteca Nicolae Titulescu va organiza mai multe activități dedicate compozitorului.

Eugen Doga este renumit în toată lumea pentru valsul „Gingașa și tandra mea fiară”, considerat de UNESCO una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX. Compozitorul a mai scris muzică pentru circa 200 de filme; romanțe, cantate, piese instrumentale, simfonii, cântece de estradă.

Eugen Doga, s-a născut la  1 martie 1937, în satul Mocra, azi raionul Rîbnița,  este un renumit compozitor din Republica Moldova, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.

A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel.

Și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune, încă din perioada studenției (1957-1962). A predat apoi ca profesor la Școala de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1962-1967) și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldovenești (1967-1972).

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s