Activităţi

Săptămâna francofoniei

Începând cu 1997, în ultima decadă a lunii martie (20 – 31 martie), an de an ţara noastră ia parte la desfăşurearea manifestărilor cu ocazia aniversării Zilelor Francofoniei. Limba franceză este limba materna pentru circa 170 de milioane de locuitori ai planetei si este vorbita de 500 milioane de oameni care traiesc in cele 55 state membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei, printre care şi-a făcut loc şi Moldova.
Cu ocazia acestui eveniment capitala noastră pregăteşte, pe lângă Festivalul Filmului Francofon şi diferite manifestări în cadrul instituţiilor de cultură de la noi.
Printre acestea face parte şi Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” împreună cu cele 32 filiale ale ei. Prin expoziţiile de carte, orele de lectură, orele de poveste, concursurile bibliografice şi alte acţiuni cultural-artistice organizate, noi promovăm limba franceză şi cultura franceză. La fel ca şi celelalte filiale, filiala „Nicolae Titulescu” va pune umărul la realizarea acestui ţel.
Operele scriitorilor francezi
„Şarpele de mare” de Jules Verne 
Cei 30 de membri ai echipajului balenierei ,,Saint Enoch” nu prea au motive sa fie fericiti : vanatoarea de balene nu merge deloc grozav, desi au starbatut Oceanul Pacific din sud, din largul Noii Zeelande, urmand linia coastelor americane, si pana in nord, in Marea Ohotsk. Pe langa asta, englezii de pe vasul ,,Repton” ii hartuiesc intruna, aparand in calea lor cand se asteapta mai putin. In plus, capitanul Bourcart mai are o problema : nu stie cum sa-i inchida gura mesterului Cabidoulin, care ingrozeste echipajul cu povestile lui despre marele sarpe de mare… Dar daca mesterul luat in deradere are dreptate ?
O călătorie spre centrul Pământului de Jules Verne
„Călătorie spre centrul Pământului” de Jules Verne
‘O calatorie spre centrul Pamantului’ descrie o neobisnuita expeditie care este initiata de profesorul Otto Lidenbrock, lector in mineralogie la Johanneum, in Hamburg. Inspirat de descoperirea unui misterios pergament antic, el se hotaraste sa exploreze centrul planetei. Savantul este insotit de nepotul sau Axel si de o calauza, un islandez pe nume Hans. Cei trei patrund in lumea subterana prin craterul unui vulcan stins din vestul Islandei si inainteaza tot mai profund spre centrul Pamantului.
„Un Pământ cu susu-n jos” de Jules Verne
Autor al unei opere vaste, Jules Verne (1828-1905) este unul dintre cei mai de seama scriitori pentru tineret din toate timpurile. Opera sa romanesca este caracterizata prin interferenta aventurii cu elementul de previziune a celor mai moderne cuceriri ale stiintei, rod al unei imaginatii vizionare fara egal in epoca, anticipand cele mai cunoscute descoperiri din vremea noastra. „Un pamant cu susu-n jos” este o dovada a spiritului navalnic al genialului scriitor. Eroii din „De la Pamant la Luna” (aparut, de asemenea, la Editura Corint) vor, nici mai mult, nici mai putin, decat sa schimbe axa de rotatie a Pamantului! De ce? Cititorul va descoperi singur, parcurgand cu sufletul la gura savuroasele si pline de mister pagini ale acestui roman atat de original!
„Cinci saptămâni în balon” Jules Verne
Inventatorul Samuel Fergusson, însoțit de servitorul Joe și de prietenul său Dick Kennedy, traversează continentul african — pe vremea aceea explorat doar în parte — cu ajutorul unui balon umflat cu hidrogen. El a inventat un dispozitiv care, înlăturând necesitatea de a elibera gaz sau de a arunca lest pentru a regla altitudinea, permite călătorii îndelungate.
Călătoria face legătura între explorările întreprinse de Sir Richard Burton și John Hanning Speke în estul Africii cu cele ale lui Heinrich Barth din regiunile Sahara și Ciad. Călătoria începe pe coasta de est, în Zanzibar, traversând Lacul Victoria, Lacul Ciad, Agadez, Tombouctou, Jenné și Ségou, până pe coasta de vest, la St Louis din Senegalul zilelor noastre. Cartea descrie interiorul necunoscut al Africii până în apropierea actualei Republici Centrafricane ca pe un deșert, când acesta este, de fapt, o savană.
„Singur pe lume” de Hector Malot
Singur pe lume este un alt titlu din nemuritoarea bibliotecă a cărţilor copilăriei. De mai bine de o sută de ani, povestea micului Remi continuă să impresioneze sufletele şi imaginaţia generaţiilor de scriitori. Viaţa plină de pătărănii, dar foarte tristă din cauza singurătăţii, fac din eroul principal un personaj care nu se dă niciodată bătut. Scriitura vie, în ciuda trecerii timpului, ritmul alert al povestirii, îmbinarea inteligentă a unui realism social, lipsit de excese, cu un sentimentalism discret, toate acestea explică popularitatea romanului lui Hector Malot.
„Gavroche. Cosette” de Victor Hugo
Cartea din imagine este un fragment din voluminosul roman „Mizerabilii” – o perlă a literaturii universale.
Mizerabilii este, asa cum spunea Hugo, „nu un roman, ci un munte”. in centrul actiunii se afla Jean Valjean, un ocnas, condamnat pentru ca a furat o paine. Dupa ce ispaseste anii de inchisoare, este prigonit in continuare de politistul Javert, fiind silit sa se ascunda sub identitati false. Unica lui grija este aceea de a asigura fericirea Co-settei, fetita pe care o salvase din mainile ticalosului cuplu Thenar-dier.
Fostul ocnas Jean Valjean va deveni cu timpul bogatul industrias Madeleine. Acesla isi va pune intreaga existenta numai in slujba ajutorarii celor oropsiti si asupriti. in zilele insurectiei din 1832 el va reusi sa-I salveze de la moarte pe Marius de Pontmercy, fiul unui ofiter bonapartisl si iubitul Cosettei. Tot el il va elibera si pe Javert, politistul care-1 haituise toata viata, caci acesta din urma fusese luat prizonier de insurgenti. in fata unui asemenea gest Javert se va sinucide.
Cartea de faţă cuprinde crâmpeie din viaţa micuţei Cosette si a lui Gavroche, fiul ocnaşului Jean Valean.
  • Verne, Jules. Şarpele de mare.- Cluj-Napoca, 2007
  • Verne, Jules. O călătorie spre centrul Pământului.- Bucureşti, 2008
  • Verne, Jules. Un Pământ cu susu-n jos.- Bucureşti, 2005
  • Verne, Jules.Cinci săptămâni în balon. – Bucureşti, 2007
  • Malot, Hector. Singur pe lume: Vol. I; Vol. II.- Chişinău, 2008
  • Hugo, Victor. Gavroche. Cosette: Fragmente din romanul „Mizerabilii”.- Bucureşti, s. a.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s