mod sănătos de viaţă

Trăistuța sănătății: Vedeta toamnei – Gutuia

Dragi cititori, toamna este un anotimp frumos și bogat în vitamine. Cu siguranță, vă plac merele, strugurii, nucile. E foarte bine să le consumați, pentru că au o mulțime de beneficii pentru sănătate.. Vă îndemnăm să profitați și de gutui, care la fel e plin de sănătate.



Gutuiul (Cydonia oblonga) face parte din familia Rosaceae, fiind un pom rustic, întâlnit frecvent în gospodăriile familiale. Este un pom de vigoare medie, cu un aspect robust. Gutuiul este original din sud-vestul Asiei, fiind cultivat încă din antichitate. Este o specie pretențioasă față de lumină și căldură. Dacă plantațiile sunt amplasate pe terenuri umbrite, ramurile se degarnisesc, iar potențialul productiv scade. Sistemul radicular este superficial, iar coroana este deasă. Scoarța pomilor este foarte sensibilă, fiind afectată chiar și de loviturile superficiale. 

Fructele sunt bogate în substanțe gelatifiante. Din acest motiv sunt căutate pentru dulceațaă sau marmeladă. De asemenea, gutuile conțin zaharuri, proteine, pectine, calciu, magneziu, potasiu, fier.
În urmă cu 4.000 de ani, gutuile erau folosite de romani, dar și de greci pentru întărirea sistemului imunitar. Specialiştii au atribuit gutuilor 100 de proprietăţi, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă.
Cu forma lor bivalentă, între măr şi pară, gutuile mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor în timp ce elimină toxinele din organism şi te scapă de oboseală.Vitamina C din compoziţia unui suc de gutui este un remediu pentru răceală, gripă (infecţii de sezon) şi încetineşte procesul de evoluţie al microelemntelor care favorizează hepatita.
Un pahar de suc de gutui este recomandat zilnic, înainte de masă, timp de 30 de zile, celor care suferă de astenie, celor cu probleme respiratorii, cardiacilor sau astenicilor.Susbtanţele pectice din gutui sunt esenţiale în reducerea colesterolului!Gutuile stimulează pofta de mâncare, tocmai de aceea sunt impuse în dieta copiilor mofturoşi sau anemici – în combinaţie cu miere de albine, morcov, mere.
În vremuri străvechi, femeile scăldau copiii prea slabi sau persoanele bolnave în decoct de gutui, acesta fiind un tratament pentru anemie, mai precis pentru activarea poftei de mancare şi a forţei fizice.

Utile sunt și semințele gutuilor…

O tartă care conţine seminţe de gutui poate contribui la vindecarea tusei urmată de o expectoraţie cu sânge, astmului, diareei sau hemoragiilor uterine.De asemenea, pentru tuberculoză, în fază incipientă, traheită, bronşită sau angină pectorală este recomandat să te foloseşti tot de seminţele gutuilor.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s