Zbor frânt
Cu doi ani în urmă, în ediția cu numărul XI, chișinăuienii au lecturat această carte în cadrul programului Chișinăul citește. Romanul s-a bucurat de succes printre cititorii ce toate vârstele. Cei care au citit-o cu mai mult timp în urmă și care au recititt ultima ediție au descoperit neapărat câteva schimbări de situaţie, pentru că, de la bun început, tema era concentrată asupra Marelui război pentru apărarea Patriei. „În ultimul timp, Zbor frânt este văzut ca susţinând şi un discurs epidictic identitar. Dacă vom fi mai receptivi la aluziile fine, vom distinge neapărat că, pe lângă încercarea de a închega o identitate personală autentică, romanul urmăreşte reconstituirea identităţii etnice a comunităţii, ce a suportat consecinţele mai multor ani de mutilare ideologică”, afirmă Aliona Grati
Beșleagă, Vladimir. Zbor frânt / Vladimir Beșleagă. – Chișinău: Cartier, 2013. – 270 p.
Destine transnistriene
Cartea are o tematică sensibilă – destinul celor două maluri ale Nistrului. Autorul se întreabă în această carte dacă Transnistria nu este oare o răspântie a răspântiei răspântiei…”Te apucă amețeala numai când încerci să rostește o asemenea frământătură de limbă, dar și mai terifiantă este realitatea ce se ascunde în spatele acestui toponim, cărui eu i-am găsit o transcriere aproape adecvată: TRAN-SNITRIA”…
Beșleagă, Vladimir. Destine transnistriene / Vladimir Beșleagă. – Chișinău: Prut Internațional, 2010. – 393 p.
Hoții din apartamente
Volumul include mai multe bucăţi de proză, scrise în diferite perioade de timp şi adunate în jurul unei axe a rememorării. Textele nu sunt aranjate într-o ordine tematică sau cronologică riguroasă: cele de dată recentă convieţuiesc cu altele scrise în anii ’70 sau chiar ’60, eseurile stau în vecinătatea povestirilor realiste sau pur ficţionale..
Beșleagă, Vladimir. Hoții din apartamente / Vladimir Beșleagă. – Chișinău: Prut Internațional, 2006. – 366 p.
Viața și moartea nefericitului Filiomon
Opera oferă tragedia unui neam fracturat în interiorul său, rupt de cadrul organic de viață și înstrăinat de relațiile de rudenie, spune Andrei Țurcanu. Romanul a fost scris în perioada 1969-1970 și publicat abia în 1988.
Beșleagă, Vladimir. Viața și moartea nefericitului Filiomon / Vladimir Beșleagă. – Chișinău: Cartier, 2013. – 230 p.
Țipătul lăstunului
Este o culegere de versuri ale lui Vladimir Beșleagă.
„…m-am risipit..viața s-a dus…
ce mai vreau?…s-o adun la loc?
zice-nțeleptul: ulcioru-i spart
nu poți să-l faci cum a fost”…
Beșleagă, Vladimir. Țipătul lăstunului / Vladimir Beșleagă. – Chișinău: Cartier, 2006. – 74 p.
Durere
„Au trecut doi ani de când s-a omorât tata. Mama își aduce aminte de dânsul doar când o copleșesc de tot necazurile ori când Emil face câte o boacănă”…Ca și alte opere ale scriitorului, aceasta tratează un subiect sensibil
Beșleagă, Vladimir. Durere / Vladimir Beșleagă. – Chișinău: Cartea Moldovei, 2007. – 227 p.
Tata Vasile în 73 de episoade și XIV scrisori
Autorul ne vorbește despre destinului tatălui său, care era cel mai iubit copil din familie și cel mai pus pe pozne. Veți afla cum a fost la război, cum a întâlnit-o pe mama autorului și multe alte eveimente din viața celui care a fost Tata Vasile.
Beșleagă, Vladimir. Tata Vasile în 73 de episoade și XIV scrisori / Vladimir Beșleagă. – Chișinău: Rotonda Cartier, 2015. – 200 p.
Cumplite vremi
Este un roman istoric despre care L. Vlasova afirmă că trebuie citit cu cea mai înaltă apreciere atât sub aspect artistic, cât și sub cel al abordării de către autor a unei epoci atât de îndepărtate de noi…
Beșleagă, Vladimir. Cumplite vremi / Vladimir Beșleagă. – Chișinău: Litera Internațional, 2003. – 696 p.