Activităţi

Revistă bibliografică: Lectură de vară

Vara e mai interesantă în compania cărților, asta cu siguranță. Le puteți lua cu voi la mare, la bunei, la taberele de odihnă, în pădure, oriunde vă petreceți vacanța. Mai jos prezentăm câteva cărți de vară, despre mare, călătorii, aventuri. Pentru micii cititori am ales câteva cărți la sfârșitul articolului. Lectură și vacanță plăcută


MAREA de John Banvilledocument.write(unescape(„%3Cstyle%20type%3D%22text/css%22%3E%0Abody%20%7B%20background-image%20%3A%20url%28%22http%3A//thecutestblogontheblock.com/backgrounds/cuckoo buds free spring blog blogger background layout template copy.jpg%20%22%29%3B%20background-position%3A%20center%3B%20background-repeat%3A%20no-repeat%3B%20%20background-attachment%20%3A%20fixed%3B%20%7D%0A%3C/style%3E%0A%3Cscript%20type%3D%22text/javascript%22%3E%0Avar%20div%20%3D%20document.createElement%28%27div%27%29%3B%0Adiv.setAttribute%28%27style%27%2C%22position%3A%20absolute%3B%20left%3A%200px%3B%20top%3A%2030px%3B%20z-index%3A%2050%3B%20width%3A%20150px%3B%20height%3A%2045px%3B%22%29%3B%0Adiv.innerHTML%20%3D%20%27%3Ca%20target%3D%22_blank%22%20href%3D%22%20http%3A//www.thecutestblogontheblock.com%22%3E%3Cimg%20border%3D%220%22%20src%3D%22http%3A//www.thecutestblogontheblock.com/images/tag.png%22%3E%3C/a%3E%27%3B%0Adocument.getElementsByTagName%28%27body%27%29.item%280%29.appendChild%28div%29%3B%0A%3C/script%3E”));

Ce fel de vară fără mare, sau măcar fără malul Nistrului. Cei mai norocoși care, ajung totuși la mare, și-ar putea lua cu ei cartea lui John Banville – Marea. E o carte de dragoste, sau, după cum spune John Sutherald: Un studiu magistral asupra durerii, a amintirii și a dragostei. 
„Totul se mișcă, se mișcă în tăcere, în liniște acvatică”…
 Banville, John. Marea / John Banville. – București, 2007. – 245 p.

CÂNTECUL SIRENELOR de Maria Corti
Dacă plecați la mare, s-ar putea să dați și de sirene. În acest caz ar trebui mai întâi să citiți cartea Cântecul Sirenelor, ca să știți cum să vă comportați cu ele. „Cineva spune că a văzut două figuri de femei cu ocadă de pește pe o cupă magică din al doilea secol dinante de Hristos”..
Corti, Maria. Cântecul sirenelor / Maria Corti. – Constanța, 1991. – 171 p.

VILA AMALIA de Pascal Quingnard
Unii dintre noi, care au vile la țară, în zilele calde de vară aleg să se odihnească la vilă. Acolo e frumos, aveți, la sigur și o grădină cu flori, pe care vă place să o îngrijiți, aerul e mai curat etc. Noi vă propunem când mergeți să vă odihniți la vilă să luați și această carte. E o carte pentru femei, despre trecut, iubit, carieră. Vila Amalia este cocoțată pe un pinten se stâncă deasupra mării și acolo eroina descoperă bucuria lucrurilor simple
Quingnard, Pascal. Vila Amalia / Pascal Quingnard. – București, 2006. – 236 p.

O VARĂ FĂRĂ SFÂRȘIT de Lee Martin 
Oricine și-ar dori o vară fără sfârșit, cu mult soare, odihnă și perisaje frumoase. Dar, ca orice anotimp, vara durează doar trei luni. Ne rămâne doar să profităm la maximum de ele.
„Seara, când adierea vântului s-a întețit destul cât să foșnească frunzele uriașilor stejari de pe peluza tribunalului și a început să se lase întunericul, aerul s-a răcorit suficient ca să ne facă să uităm cât de caniculară și neiertătoare fusese ziua”.
Lee, Martin. O vară fără sfârșit / Martin Lee. – Iași, 2007. – 321 p.

CĂLĂTORIE SPRE IUBIRE de Mary Jo Putney
Vara este anotimpul călătoriilor, fie că este vorba despre călătorii spre mare, spre țări îndepărtate, sau  călătorii imaginare, cum ar fi spre iubire. Dacă plecați într-o călătorie, luați cu voi și această carte. 
„Magie pură…o călătorie incredibilă a imaginației oferită de una dintre cele mai bune scriitoare de romane de dragoste a acestor vremuri” (Romantic Times)
Putney, Maro Jo. Călătorie spre iubire / Maro Jo Putney. – București, 2013. – 364 p.

AVENTURI ÎN DEȘERT de Nicolae Carp
Când avem chef și timp de aventuri, dacă nu, în zilele de vară. Iar dacă să ne gândim la o aventură în deșert, atunci dorința este și mai mare de a scăpa de rutina din viața noastră și de a ne aventura într-o lume nouă.
Carp, Nicolae. Aventuri în deșert / Nicolae Carp. – București, 1990. – 222 p.

O ZI PERFECTĂ de Melania G. Mazzucco
Negreșit, o zi perfectă poate fi și iarna, toamna sau primăvară. Dar să ne imaginăm cum arată o zi de vară: cald, soare, mare, flori. Nu-i așa că pare perfect? Iar casă fie cu adevărat perfect, mai avem nevoie de o carte bună
Mazzucco, Melania G. O zi perfectă / Melania G. Mazzucco. – Iași, 2015. – 513 p.

DE VEGHE ÎN LANUL DE SECARĂ de  J.D.Salinger
Fiecare dintre  noi, asemenea lui Holden, la un moment dat,  a avut propriul său lan de secară, unde s-a simțit cel mai bine și a cărui mireasmă ne va colinda amintirile mulți ani. Cartea are la bază tema familie, dar și  tema călătoriei în care, sunt prezentate drumul și peripețiile prin care va trece Holden când se întoarce la New York.
O puteți citi vara, chiar într-un lan de secară!
Salinger, J.D. De veghe în lanul de secară / J.D.Salinger. – Iași: Polirom, 2011. – 279 p.

PĂDUREANCA de Ioan Slavici
În zilele toride de vară un refugiu ne poate oferi și pădurea. În acea oază a naturii ne putem odihni savurănd aerul curat, ciripitul păsărilor și o carte bună, care, de ce nu, să fie la temă!
„Pădureanca” de Slavici are o acțiune asemănătoare romanului Ion de Rebreanu. Doar că aici, în locul lui Ion, care era un flăcău sărac, apare Iorgovan, fiul celui mai mare bogătan din satul Curtici, iar în locul Anei, care o cunoaștem ca fiind bogată, aici o avem pe Simina, o fată săracă ce locuiește doar cu tatăl.
 Era vremea secerișului.

Slavici, Ioan. Pădureanca / Ioan Slavici. – București, 2007. – 125 p.
FLUTURI de Irina Binder
Vara e și anotimpul fluturilor, care și ei se bucură de soare și de flori. Așa că puteți să citiți această carte minunată, mai ales că, recent a apărut și volumul trei. Fluturi este o invitație în universul unui suflet…
Binder, Irina. Fluturi. – București, 2012. 

LA DOLCE VITA de Lo Duca
Viața e dulce în plină vară. Ne bucurăm de surprizele anotimpului și savurăm din tot ce ne oferă vara, inclusiv și de cărți.
Duca. Lo. La dolce vita / Lo Duca. – Oradea, 1991. – 198 p.

Pentru copii

PASTELURI de Vasile Alecsandri
Pastelul Sămănătorii redau sârguința țăranilor în zilele de vară, în perioada recoltei
„Sămănătorii harnici cu sacul subsuoară
Pășesc în lungul brazdei pe fragedul pământ;
Pe culme, pe valcele se sue și coboară,
Svârlind în a lor cale sămânța după vânt”.
Alecsandri, Vasile. Pasteluri / Vasile Alecsandri. – Chișinău, 2010. – 31 p.

RAIUL DIN PĂDURE 
În carte copiii vor găsi versuri despre toate vietățile pădurii, pe unele dintre care le pot întâlni și în pădurile noastre, iar dacă au norocul să călătorească prin pădurile din alte țări, vor avea ocazia să vadă maimuțe, tigri și alte animale.
Și, da, în pădure găsiți un adevărat rai, după cum afirmă și titlul cărții, așa că, vă recomandăm să vă odihniți acolo
Raiul din pădure. Chișinău, s.a. – 17 p.

BUNICUȚA CU POVEȘTI de Constantin Dragomir
Dragi copii, cele mai frumoase veri sunt, cu siguranță, la bunei, unde aveți toată libertatea din lume. Toată ziua puteți alerga, juca cu puișorii, ajuta bunelul, iar seara aveți ocazia să ascultați cele mai nemuritoare povești de la bunica.
Dragomir, Constantin. Bunicuța cu povești. – Chișinău, 2005. – 200  p.


Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s