mod sănătos de viaţă

Revistă bibliografică: Pădurea – viaţă pe Pământ

În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Pământul este planeta pe care trăim și ar trebui să-i mulțumim pentru acest fapt, totodată să avem grijă de celelalte vietăți, care, la fel ca și noi aici își duc traiul. 

Ar fi bine să trăim în armonie cu natura, cu florile, cu păsările și animalele, cu pădurile.
Despre păduri știm cu toții că ele sunt plămânii Pământului care ne asigură un aer curat. Doar că în ultimul timp ele sunt tot mai puține. Oamenii taie arborii pentru a construi case, hoteluri și altele. Să avem grijă de copaci, căci ei contribuie la sănătatea Planetei.

Am selectat câteva documente și am elaborat o mică revistă bibliografică despre păduri. Revista conține care sunt incluse atât enciclopedii, cărți pentru copii, dar și literatură artistică.

În hățișul Pădurii de Silvia Ursache
Cartea este despra viețuitoarele pădurii și anume: ariciul, ursul, mistrețul, veverița, iepurele, lupul, vulpea cea șireată, bufnița, cerbul etc. Conține informație generală, versuri și ghicitori.
…Cerbul este un animal falnic și frumos. Poartă pe cap coarne mari, ramificate, pe care le lasă o dată în an. Cerboaicele nu au coarne și sunt mai mici decât cerbii. Sunt iuți de picior. Se hrănesc cu iarbă, fructe și lăstari. Sunt vânați pentru carne, blană și coarne…
Ursache, Silvia. În hățișul Pădurii / Silvia Ursache. – Chișinău, s.a.

Natura: Enciclopedia ilustrată a copiilor
Din această enciclopedie ilustrată veți citi mai multe informații despre natură, mediu, oceane, ecologie, dar și despre pădurile tropicale umede.
Aceste păduri se întâlnesc în apropierea ecuatorului, în ținuturi cu climă caldă și cantități mari de precipitații pe toată durata anului. Sunt defrișate pentru exploatarea lemnului, cât și pentru a face loc culturilor agricole, șoselelor, carierelor și așezărilor omenești…mai multe citiți la pagina 10.
Natura. – S.I. 2011. – pag.10-18

Arbori din ținuturile noastre de Silvia Ursache
În culegerea dată veți putea citi informație, dar totodată să priviți ilustrații cu arborii cei întâlniți prin pădurile noastre: mesteacănul, stejarul, platinul, fagul, teiul, arțarul, castanul, plopul, salcia, ulmul etc.
…Mesteacănul este un copac de mărime medie și are scoarța albă și lemnul gălbui sau roșiatic. Crește în țările cu climă rece – Rusia, Canada, Finlanda, Belarus, dar se întâlnește și la noi în țară. În Rusia este considerat copac național. Din frunzele sale se fac ceaiuri.
Ursache, Silvia. Arbori din ținuturile noastre / Silvia Ursache. – Chișinău, s.a.


Pădureanca de Ioan Slavici

„Pădureanca” de Slavici are o acțiune asemănătoare romanului Ion de Rebreanu. Doar că aici, în locul lui Ion, care era un flăcău sărac, apare Iorgovan, fiul celui mai mare bogătan din satul Curtici, iar în locul Anei, care o cunoaștem ca fiind bogată, aici o avem pe Simina, o fată săracă ce locuiește doar cu tatăl. Acțiunea are loc în perioada secerișului. Este o povestire cu final trist…

Slavici, Ioan. Pădureanca / Ioan Slavici. – București. – 125 p.


Crânguri și păduri de J. Norris și M. Silver
În inima pădurilor și crângurilor planetei noastre trăiesc unele dintre cele mai fascinante animale din lume. Multe dintre ele stau pitite în cele mai mici imagini panoramice splendide din cartea propusă de autori. Vă îndemnăm să lecturați cartea pentru a descoperi cele mai ciudate și uimitoare creații ale naturii. 
Norris, W. Crânguri și păduri / J. W Norris. – București, 2007

Păsări din pădure de Silvia Ursache
De data aceasta autoarea ne descrie cântătoarele pădurii, cele care dau, prin ciripitul lor, un farmec aparte pădurii. E o carte foarte bună pentru picii cu vârsta între 1-5 ani. Din ea vor afla despre privighetoare, pupăză, pițigoi, fazan, cuc, coșofană, gaiță, ciocănitoare, bufniță, cioar etc.
Bufnița este o pasăre sălbatică răpitoare. Are ochi bulbucați și gheare foarte puternice. Vânează noaptea.
Ursache, Silvia. Păsări din pădure / Silvia Ursache. – Chișinău, s.a.


Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s