Chişinău 580 · O călătorie prin Chișinău

O călătorie prin Chişinău: "Chişinău. Schiţe etonotoponimice" de Ion Dron

Dragi cititori continuăm să vă facem o incursiune în istoria oraşului Chişinău. De data aceasta vă invităm să descoperiţi cartea Chişinău: Schiţe etonotoponimice de Ion Dron. 

Din lucrare veţi afla de unde provine numele Chişinău şi ce reprezintă  Selişte, Fântânile şi Movilele tătăreşti. Autorul ne vorbeşte şi despre fostele staţiuni geto-dacice de pe teritoriul Chişinăului. De asemenea, aflăm cum au fost numite cândva sectoarele, cartierele, străzile capitalei, dar şi denumirile de râuri, văi şi pâraie. Într-un cuvânt, cartea este ca o enciclopedie din care aflăm denumirile şi locurile cele mai importante din istoria Chişinăului.

De exemplu, aflăm că Otovasca este denumirea unei zone locative, situată în partea stângă a râului Bâc, care se învecinează la nord şi nord-est cu cartierul Râşcani, iar la sud şi sud-est cu Ciocana Nouă. 

Mai aflăm de ce Mălina este Mălina şi de este şi mare şi mică…În prezent aceasta este denumirea unui cartier locativ situat între sectoarele Centru şi Botanica. Autorul scrie că Mălina Mică este în centru, iar Mălina Mare în sectorul Botanica. Mălina provine de la numele vâlcelei Mălina, pe fundul căreia curge şi un răuleţ. În trecut acolo era situat un sătişor. O altă variantă este faptul că prin zonă creşteau mălini –  un fel de fruct diferit de mălină şi că de acolo se trage denumirea zonei.

Multe alte  lucruri interesante aflaţi din carte! Lectură plăcută!

Dron, Ion. Chişinău: Schiţe etonotoponimice / Ion Dron. – Chişinău, 2001. – 108 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s