Activităţi

Expoziție de iarnă

   Iată că toamna își încheie frumoasă călătorie din acest an. Suntem în prag de iarnă! Încă nu e totul alb în jur, dar la sigur vom avea parte de o iarnă albă, cu fulgi mășcați și moi, cu omuleți de zăpadă și cu un Crăciun ca din povești! Parcă simțim deja mireasma iernii și suntem în așteptarea sărbătorilor de iarnă!document.write(unescape(„%3Cstyle%20type%3D%22text/css%22%3E%0Abody%20%7B%20background-image%20%3A%20url%28%22http%3A//thecutestblogontheblock.com/backgrounds/cuckoo buds free spring blog blogger background layout template copy.jpg%20%22%29%3B%20background-position%3A%20center%3B%20background-repeat%3A%20no-repeat%3B%20%20background-attachment%20%3A%20fixed%3B%20%7D%0A%3C/style%3E%0A%3Cscript%20type%3D%22text/javascript%22%3E%0Avar%20div%20%3D%20document.createElement%28%27div%27%29%3B%0Adiv.setAttribute%28%27style%27%2C%22position%3A%20absolute%3B%20left%3A%200px%3B%20top%3A%2030px%3B%20z-index%3A%2050%3B%20width%3A%20150px%3B%20height%3A%2045px%3B%22%29%3B%0Adiv.innerHTML%20%3D%20%27%3Ca%20target%3D%22_blank%22%20href%3D%22%20http%3A//www.thecutestblogontheblock.com%22%3E%3Cimg%20border%3D%220%22%20src%3D%22http%3A//www.thecutestblogontheblock.com/images/tag.png%22%3E%3C/a%3E%27%3B%0Adocument.getElementsByTagName%28%27body%27%29.item%280%29.appendChild%28div%29%3B%0A%3C/script%3E”));

   Ne-am gândit să vă fim de ajutor în crearea unei zile perfecte de iarnă! Veți avea nevoie de o plapumă groasă și de o carte! Am selectat o listă cu titluri despre iarnă, zăpadă, sărbători și alte „ingrediente ale iernii”. Vă dorim lectură plăcută!
Zăpezile de altădată de Gregor von Rezzori
Autorul își începe jurnalul cu memorii cu un citat al autorului francez Francois Villon, care de fapt este o întrebare – Dar unde sunt zăpezile de altădată (Mais ou sont les neiges d antant?). Cartea Zăpezile de altădată reprezintă scene din viața autorului, care și-a petrecut o bună parte din viață la Cernăuți. Autoru a redat totul cu o atenție deosebită pentru detalii, cu o precizie a nunaței. Iar titlul Zăpezile de altădată poate semnifica amintirile autorului, ireversibilitatea timpului, schimbarea stărilor etc. Despre această carte, Michiko Kakutani a menționat că este „Un album cu fotografii de familie, minunat transpus în cuvinte”.
Rezzori, Gregor von. Zăpezile de altădată / Gregor von Rezzori. – București: Humanitas, 2012. – 300 p.

Regina Fulgilor de nea de Hans Christian Andersen
Povestea de Hans Christian Andersen, cu siguranță este cunoscută tuturor. Povestea poate fi citită la orice vârstă, deoarece în bunătate și minuni trebuie să credem nu doar când suntem mici, dar și când suntem deja maturi. Dacă vă este dor de Greta și Carl, vă îndemnăm să citiți povestea!
Andersen, Hans Christian. Regina Fulgilor de nea / Hans Christian Andersen. – Chișinău: Heperion, 1990. – 90 p.

Aventuri în Alaska de Jack London
Ne-am gândit că această carte poate fi inclusă în Expoziție de iarnă, dat fiind faptul că acolo mereu e iarnă 🙂 „Șaptezeci și patru de grade sub zero – atât arată termometrul cu alcool de la sania mea”, afirmă doctorul, care este un personaj din povestirea dată. Pentru a afla despre aventurile petrecute la asemenea temperaturi, vă invităm să împrumutați cartea și să o lecturați.
London, Jack. Aventuri în Alaska / Jack London. – București, 2007. – 220 p.

Visuri de iarnă și alte povestiri de Francis Scott Fitzerald
Este o scurtă povestire în care se derulează întâmplări din viața lui Dexter, care nu mai dorea să fie băiat de mingi, deoarece, considera el că deja e prea bătrân pentru asta, pe când, de fapt, avea doar paisprezece ani. Acțiunea are loc în luna mai, dar dacă doriți să aflați ce legătură are cu anotimpul iarna, trebuie să o citiți! Vise frumoase trebuie să avem pe parcursul întregului an și să depunem efort pentru a le realiza. Vara, toamna, iarna, primăvara, o altă  vară, altă toamnă – atâta cedase el din viața-i activă buzelor incorigibile…
Fitzerald, Francis Scott. Visuri de iarnă și alte povestiri / Francis Scott Fitzerald. – Iași: Moldova, 1992. – 170 p.

Un Crăciun de neuitat de Mary Carter și Terri Dulgon
Se povestește despre Tara Lane, o tânără de 30 de ani, care, în preajma sărbătorilor de iarnă, rămâne fără serviciu și fără cei mai buni prieteni. Însă, cum în preajma acestor sărbători, se petrec minuni, o întâmplare neașteptată îi schimbă viața. În carte mai este descris și despre Crăciunul magic al lui Josie.
Carter, Mary; Dulgon, Terri.  Un Crăciun de neuitat / Mary Carter; Terri Dulgon. – București: Lira, 2011. – 213 p.

Să cunoaștem lumea împreună (Anotimpuri, luni ale anului, sărbători importante) 
În această ediție, cei mici se pot familiariza cu lunile iernii (precum și celelalte) – decembrie, ianuarie și februarie, cu caracterisiticile anotimpului, cu denumirile populare ale acestor luni și cu sărbătorile cele mai importante pe care le aduc lunile iernii – Crăciunul,  Anul Nou, Dragobetele, Sfântul Vasile și altele.
Anotimpuri, luni ale anului, sărbători importante.- Chișinău: Silvius Libris, s.a. 

Cartea rece de Irina Nechit 
Este o culegere de versuri despre toate anotimpurile…Am inlcus-o în expoziția de iarnă, pentru că iarna e anotimpul cel mai rece, dar care poate fi încălzit cu o carte bună de versuri, în cazul dat de Irina Nechit
Nordică
„Amintirea mea nordică îmi sări la piept 
ca o vulpe polară te încolăcești
 în jurul inimii
 mă îngropi sub o blană de puf”…
Nechit, Irina. Cartea rece / Irina Nechit. – Chișinău: Cartier, 1996. – 70 p.

Arde gheața de pe gură de Valeria Florea-Dascăl

Gheața este o substanță solidă, cristalizată, obținută prin înghețarea apei, substanță al cărei punct de topire (760 mm coloană de mercur). Gheața deseori ne dă bătăi de cap iarna, când mai facem câte o trântă! Dar v-ați gândit vreodată cum poate arde gheața…mai ales de pe gură. Dacă veți citi romanul psihologic al Valeriei Florea-Dascăl, la sigur veți afla.

Dascăl- Florea, Valeria. Arde gheața de pe gură / Valeria Florea-Dascăl. – Chișinău: Pontos, 2009. – 410 p.

Să trăiți, să-nfloriți. Poezia obiceiurilor de iarnă
Această expresie – Să trăiți, să-nfloriți! este utilizată la sărbătorile de iarnă, îndeosebi când ne ducem cu Sorcova. În culegerea dată, selectată și pregătită de poetul și etnologul Iulian Filip, veți găsi colinde, cântece de stea, plugușoare, teatru popular, semănături și altele.
Să trăiți, să-nfloriți. Poezia obiceiurilor de iarnă. – Chișinău: Prut Internațional, 2011. -215 p.

Sania de aur de Ion Gheorghiță
Sania este acel mijloc de transport al copilăriei noastre pe care-l exploatam la maximum iernile. În această carte, autorul ne vorbește despre o sanie, nu oarecare, ci de aur! De fapt, reprezintă o culegere de versuri și de fabule inedite.
Moș Ger
„Iese Moș Ger din grădină
Cu toiag de gheață-n mână,
Cu mustăți de chidă albă
Și plete de nea codalbă”…
Gheorghiță, Ion.  Sania de aur / Ion Gheorghiță. – Chișinău: Lumina, 2010.- 231 p.

Fram, Ursul polar de Cezar Petrescu
Lucrarea ne dezvăluie un univers al relațiilor dintre oameni, inclusiv dintre cei care una scriu și alta fac, paralel cu un altul, al instinctelor primare și al lumii sălbatice, care este „dumnezeiască și rece”, după cum o descrie autorul. Se știe că Ursul polar trăiește acolo, în împărăția frigului…
 Petrescu, Cezar. Fram, Ursul polar / Cezar Petrescu. – Chișinău: Prut Internațional, 2003. – 162 p.

Femeia în alb de Wilkie Collins 
Nu e neapărat o carte despre iarnă sau acțiunea căreia se desfășoară iarna. Dar, după cum iarna domină culoarea alb, unde în jur, totul este alb, imaculat, cartea merită citită în zilele de iarnă.  Rămăsesem mut de uimire în fața acestei ființe, parcă de pe altă lume, în puterea nopții, pe meleagurile acelea pustii…
Collins, Wilkie. Femeia în alb / Wilkie Collins. – București: Adevărul, 2001.- 588 p.

Portocalele nu sunt singurele fructe de Jeanette Winterson
Pentru noi ele sunt fructele care ne aduc aroma iernii și a sărbătorilor în casă. Aranjate, frumos, lângă brad, reprezintă un cadru perfect al zilelor de iarnă. Autoarea, însă, ne spune că ele nu sunt singurele fructe, în ce sens? La sigur, veți alfa citind roamnul – care este unul îndrăzneț, neconvențional și plin de haz, după cum se exprimă  scriitorul Chicago Tribune. Oricum, noi știm că portocalele sunt fructele care ne fac iarna mai specială!
Winterson, Jeanette. Portocalele nu sunt singurele fructe / Jeanette Winterson. -București, 
2008.- 206 p.

   

  


               

                           


Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s