Activităţi

Revistă virtuală: "Artiștii lunii octombrie"

    Dragi cititori, începând cu octombrie anul trecut,  v-am prezentat lunar scriitorii născuți în fiecare lună. Am aflat împreună în ce lună s-a născut Ion Luca Caragiale, unde a studiat Lucian Blaga, ce opere a scris Tudor Arghezi. Iată că a venit momentul să încheiem ciclul Scriitorii născuți în luna…și să vă familiarizăm cu cântăreții, atât autohtoni, cât și internaționali, care s-au născut într-o anumită lună. Și începem cu cei din octombrie:

Lidia Botezatu s-a născut la 12 octombrie 1949. A studiat la secția teoria muzicii din Școala de Muzica „Ștefan Neaga” din Chișinău între anii 1963 și 1967. În ultimul său an de studii, Lidia Botezatu a fost invitată de Mihai Dolgan în formația de muzică ușoară „Noroc”,în componența căreia are o carieră muzicală de mai bine de 20 de ani. Printre cele mai celebre cântece ale sale se numără Frumoasa mea patrie de Constantin Rusnac, De ce? de Petre Teodorovici, Bade Petre de Mihai Dolgan. Este soția regretatului Mihai Dolgan și are un fecior, Radu Dolgan,și el membru al formației „Noroc”. În anul 1994, Lidia Botezatu primește titlul de „Maestru în Artă din Republica Moldova”. În 2012, prin decret prezidențial, este distinsă cu Ordinul Republicii, împreună cu Radu Dolgan.


Constantin Moscovici – Este născut la 2 octombrie 1962 și este un mare naist și compozitor. Cartea de vizită a artistului se consideră piesa Păstorul Singuratic. Din 1984 a început cariera muzicală, solist în Filarmonica Națională și a început să activeze în ansamblul „Legenda” sub conducerea lui Iurie Sadovnic. Între 1987-1990 a fost solist al ansamblului de muzică de estradă sub conducerea compozitorului Anatol Chiriac. Din 1990 până în 1995 activează preponderent în România, după care se va reîntoarce în Republica Moldova. Și în 1995 devine solist al trupei “Fag”, compusă din cinci persoane, care activează pe lângă Palatul Național. Din 1997 până în prezent este angajatul Filarmonicii Naționale.  Anual organizează concerte de binefacere pentru copiii orfani. Căsătorit cu soția Valentina, artist emerit a Moldovei, solista ansamblului de dansuri populare “Joc”. Împreună au un fecior pe nume Victor.

Cleopatra Stratan – este fiica cântărețului Pavel Stratan. Cleopatra s-a născut la 6 octombrie 2002.Primul ei album se intitulează La vârsta de trei ani.Melodiile ei au deja mulți fani în întreaga lume, dar mai ales în Republica Moldova și România, iar unele din ele au fost și traduse în limba engleză, spaniolă, și rusă. Melodiile Cleopatrei Stratan sunt populare până și în Japonia. Albumul La vârsta de 3 ani, a fost lansat oficial în 5 țări: Japonia, Taiwan, Korea, Spania, și Mexic. Din 2006 până în 2009 Cleopatra Stratan a lansat 3 albume, 7 videoclipuri, și o păpușă care-i poartă numele, care și aceasta s-a bucurat de un succes imens.

Anatol Chiriac s-a născut la 9 octombrie în anul 1953. Părinţii viitorului compozitor au fost deportaţi în Siberia, aşa încît, micul Anatol a fost educat din fragedă copilărie la mănăstire. În anul 1956 părinţii săi s-au întors din Siberia, în acelaşi an se naşte fratele mai mic al lui Anatol, viitorul poet Teo Chiriac. În anul 1979 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (în prezent – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), clasa ‒ compoziţie. După absolvire a activat în calitate de profesor la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău. Debutează în calitate de compozitor cu piesa De-aş avea… pe versurile lui Mihai Eminescu, interpretată de Ştefan Petrache. Pe parcursul anilor 1978 şi 1980 este conducătorul formaţiei de muzică uşoară a Sofiei Rotaru, iar în anul 1987 îşi creează propria formaţie „Anatol Chiriac”, cu care are multe turnee prin ţară şi străinătate.

Multe dintre cîntecele sale au devenit şlagăre Romantică, Primăvara va veni, Orele, Tinereţe ‒ floare, Cîntecul Zamfirei ş.a., interpretate de Sofia Rotaru, Silvia Chiriac, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu etc. A scris muzică pentru filmele pentru copii, precum şi o mulţime de piese instrumentale, una dintre cele mai cunoscute fiind intitulată Mihaela, transmisă zilnic, în perioada sovietică, în cadrul programului televizat unional „Vremea”. A lansat 12 CD-uri de muzică uşoară.


Olga Ciolacu s-a născut la 10 octombrie 1949 în satul Lozova, raionul Străşeni. În anii 1967-1971 îşi face studiile la Institutul de Arte G. Musicescu din Chișinău, facultatea regie. După absolvire devine regizor la Televiziunea de Stat. În 1980-1982 – este solista a Orchestrei de muzică populară Fluieraș în cadrul Filarmonicii Naționale. 1983-1993 Olga Ciolacu e solista a Orchestrei Radioteleviziunii de la Chișinău. Pe parcursul întregii sale activităţi muzicale are multe turnee artistice internaționale. I s-au conferit următoarele titluri onorifice: Artistă Emerită a Republicii Moldova (1988), Artistă a Poporului Republicii Moldova (1995). A fost decorată cu Medalia Meritul civic (1993) şi Ordinul Gloria Muncii (1999).


Ion Paladi este un interpret de muzică populară din Republica Moldova, născut la 10 octombrie 1984, Chișcăreni, Sîngerei. A început să cânte la vârsta de 11 ani, când își însoțea tatăl la nunți. În perioada 2000–2004 a studiat la Colegiul Republican de Muzică Ștefan Neaga, iar între 2004 și 2008 studiază la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”.În industria muzicală a debutat în 2004 cu albumul De la inimă la lume. În 2006 semnează un contract de impresariat cu casa de producție muzicală Sens Music. În 2007 lansează albumul Bine-i șade mesei mele, prima sa colaborare cu orchestra națională „Lăutarii” condusă de Nicolae Botgros. La 1 decembrie 2012 lansează videoclipul piesei Dorul Basarabiei. .Albumul cu același nume îl lansează în cadrul unui turneu în martie 2013 la Chișinău, Iași și Paris. În 2008 i se decernează Premiul național în domeniul muzicii ușoare pentru piesa Mii de stele. La 26 martie 2009 este decorat cu titlul onorific Artist emerit de către președintele Republicii Moldova. Ion Paladi este căsătorit cu Veronica Bolgari și împreună au un fiu pe nume Lucian.

Nicolae Gribincea – s-a născut la 20 octombrie 1961 în satul Mingir, Hâncești. Este folclorist și membru al ansamblului etnofolcloric Tălăncuța. A absolvit Colegiul E. Sârbu din Soroca, Facultatea Culturologie, specialitatea coregrafie (1979-1980), Universitatea de Arte din Chişinău (1984-1988), aceeaşi facultate, masteratul la Academia de Administrare Publică de pe lângă Guvernul R. Moldova. A fost artist de balet în ansamblurile de cântece şi dansuri Lăutarii, Floarea Moldovei şi Fluieraş a Filarmonicii Naţionale (1988-1996). Din 1984 până în prezent este membru al Ansamblului etnofolcloric Tălăncuţa, condus de Andrei Tamazlâcaru. De-a lungul carieri sale, a creat mai multe ansambluri folclorice. Din 2004, este lector superior al Facultăţii de Arte Frumoase a Universităţii de Stat din Moldova, unde predă măiestria scenică şi coregrafia tradiţională. Timp de mai mulţi ani, activează în calitate de funcţionar public, mai întâi în calitate de şef al Secţiei tineret, cultură şi sport a Preturii sectorului Buiucani (1997-1999), apoi al celei de la Botanica (din 1999). În 2010 a fost distins cu titlul de maestru în artă.


Nelly Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1974 în satul Cania, raionul Cantemir, este o cântăreață de muzică ușoară. În 2009 ne-a reprezintat la Concursul Muzical Eurovision cu piesa Hora din Moldova. Alte participări: Ialta-98 (Ucraina) – premiul II; Vocile Asiei (Kazahstan) – premiul II; Vl. Ivasiuc (Ucraina) – premiul I; Șlagărul de aur (Belarus) – premiul III; Slavianskii Bazar (Belarus) – premiul I; Jocurile Delfice (Rusia) – medalia de bronz; Festivalul ART (Coreea) – medalia de argint. În 2001 Nelly a devenit artistă a poporului.


Arsenie Botnaru s-a născut la 31 octombrie 1950, în satul Sureli (actual Chetrosu) raionul Drochia,  într-o familie de colhoznici. Pe parcursul anilor a colaborat fructuos cu orchestra de muzică populară a Radioteleviziunii din Moldova „Folclor” cu care a imprimat  4 discuri gigante cu titlurile: Satule, gradina dulce ( duet cu Maria Sarabaș), Eu mă uit în sat cu dor, Așa-i jocul în Moldova și unul în cadrul orchestrei „Veselia”. Prin decretele Președintelui Republicii Moldova Nr 349 i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă” 1995 și  ordinul “Gloria Muncii” 2000.Conform ordinului Nr 397 al Ministerului Afacerilor Interne a fost decorat cu Crucea „Pentru Merit” Clasa II,  2005. 


Laura Stoica a fost o cântăreață, compozitoare de muzică pop rock și actriță română. S-a născut la 10 octombrie 1967. Este adesea considerată drept cea mai importantă solistă de rock pe care a dat-o România și una dintre cele mai puternice și originale personalități feminine ale scenei muzicale autohtone. A avut mai multe apariții la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” de la Brașov, în anii 1992, 1997, 2003 și 2005. În 1992 și 1997 participă în concursul festivalului și câștigă premiul I pentru debut discografic și premiul al III-lea pentru interpretare cu melodia „Focul” în 1992 și premiul al II-lea la secțiunea discografie cu albumul „Nici o stea” în 1997.  A murit la 9 martie 2006. 
Sasha Lopez s-a născut la 17 octombrie, este un muzician, compozitor, DJ și producător muzical. De muzică s-a apucat din copilărie, iar la vârsta de 17 ani a devenit DJ profesionist în clubul „Star Track” din Chișinău. Au urmat cluburile „CITY”, ”PEOPLE” și „Studio”, cluburi de top. A terminat Liceul de Muzică și apoi a absolvit Facultatea de Management de la ASEM. În 2015, piesa sa Kiss U a ajuns numărul 1 în Italia și Spania, aceasta fiind și prima piesă scoasă la o nouă casă de discuri – GLOBAL RECORDS. Piese: Madam feat Anda Adam, All My People, Weekend feat Ale Blake & Broono, Everybody Feels Alright, Perfect Day feat Radio Killer, Beautiful Life feat Tony T & Big Ali etc.
Ștefan Bănică Junior s-a născut la 18 octombrie 1967 în București. Este un cântăreț de muzică ușoară, rock, prezentator, moderator, personalitate remarcabilă TV, actor de film și teatru român. Este fiul celebrului actor Ștefan Bănică (senior) și al jurnalistei Sanda Vlad-Liteanu. Președintele României Ion Iliescu i-a conferit actorului Ștefan Bănică (junior) la 13 mai 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.A jucat în filmele: Eroii nu au vârstă, Liceenii, Extemporal la dirigenție, Băieți buni etc.
Katy Perry – născută Katheryn Elizabeth Hudson pe 25 octombrie, 1984 și este o cântăreață americană. A devenit cunoscută datorită hitului din 2008 I Kissed a Girl care a atins prima poziție în peste 20 de țări, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia. În mai 2015, managerul lui Katy, Steven Jensen a anunțat că artista ‘plănuiește să lanseze un album nou până în 2016.’ În Iunie 2015 Katy Perry a fost declarată ca fiind artistul cu cele mai mari încasări de bani într-un an, obținând 135 de milioane de dolari din iunie 2014 până în iunie 2015, potrivit Forbes. 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s