Activităţi

Expoziție virtuală: "Prietenii bibliotecii Nicolae Titulescu"

Pragul biblioecii Nicolae Titulescu a fost trecut de multe personalități ale neamului, care între timp,  ne-au devenit prieteni buni. Menționăm aici poeți, scriitori, critici literari, academicieni. Este o onoare pentru noi să îi avem alături la activitățile noastre.

Ianoș Țurcanu – poet, prozator. Născut în 1951 în satul Pelenia, raionul Râșcani,  apropiat, precizează poetul, de Sofia prietenului său Iulian Filip. Ianoş Ţurcanu a absolvit Colegiul de Medicină din Bălţi, urmând, totodată, cursurile Institutului de Literatură Universal㠄Maxim Gorki” din Moscova, absolvite în 1980. Debutează în revista Moldova, în 1974. Debutul editorial a avut loc în 1994 cu cartea Oglinda stranie. Alte volume: Insomnii, Ploaia la plus infinit, Eu+tu…sau încă o dată despre dragoste etc. Cărți pentru copii: Doi lei, Fulgul fermecat, Alfabetul vesel, Insula Madagascar, Ghiocelul și buburuza etc.
…în poeziile sale, autorul rămâne fidel modalității literare anunțate: nu apelează la cuvinte mari, asurzitoare, ci închipuie imagini vii, concrete, palpabile, îndărătul cărora simțim o acumulare binevenită de emoții și gânduri, gata să erupă în vers. ( Ion Ciocanu)

Iulian Filip – e și firesc ca biblioteca noastră să fie vizitată și de prietenul lui Ianoș Țurcanu. Iulian Filip s-a născut la 27 ianuarie 1948, în satul Sofia, raionul Drochia. După absolvirea școlii medii din Sofia, devine student la Universitatea Alecu Russo din Bălți (1965), facultatea de fizică și matematică, apoi – la litere, aceeași universitate. După absolvirea Universității în 1970 urmează cariera de cercetător științific în calitate de doctorand în sectorul folclor al Secției de etnografie și studiul artelor de la Academia de Științe din Republica Moldova. Pe 25 noiembrie 2014 Iulian Filip a fost decorat de președintele României Traian Băsescu cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” – în grad de Ofițer.

Arcadie Suceveanu – poet, eseist și ziarist. S-a născut la  16 noiembrie 1952 în satul Suceveni, Cernăuți. A debutat ca poet în anul 1968 cu versuri închinate mamei, în Zorile Bucovinei. Arcadie Suceveanu a fost distins cu numeroase premii pentru activitatea literară: Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1987, 1999, 2000, 2002), Ordinul Gloria Muncii(2010), Maestru al literaturii (2001), Premiul Național al Republicii Moldova (1998) etc. Din 2011 este președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. 
…Arcadie Suceveanu nu se vrea pur și simplu un poet, ci chiar POETUL aureolat de identitatea raporturilor cu Poezia. El este cavalerul acesteia… (Mihai Cimpoi)


Andrei Burac – 17 august 1938, satul Cârnățeni, raionul Căușeni. Poet, prozator, dramaturg, traducător și publicist. Din anul 1975 este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar din 1988 membru al Uniunii Teatrale din Moldova. La fel este membru al Academiei Mondiale de Artă și Cultură (California, SUA) și al Congresului Mondial al Poeților și membru al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România. Publicații: Între somn și veghe , Asediați de cuvinte, Flacăra din vechile oglinzi, Arena etc. A scris și scenarii pentru filme: Primăvara în doi , Fii fericită, Iulia! și pentru spectacole: Fântâna Anghelinei, Stația, Paznic la izvoare etc.

Nicolae Dabija – s-a născut la 15 iulie 1948 în Codreni, raionul Cimișlia. Este scriitor, istoric literar și om politic, membru de onoare al Academiei Române (din 2003) și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2012). A studiat la Facultatea de Litere a Universității de Stat. După absolvire a activat în calitate de redactor la redacția tineret a Televiziunii Naționale. A mai activat la revista Nistru, Orizontul, Literatura și Arta (până în prezent). A fost deputat în ultimul for legislativ ex-unional (1989-1991) și deputat în parlamentul Republicii Moldova (1990 – 2000). 

Mihai Cimpoi – academicianul a vizitat biblioteca Nicolae Titulescu la o frumoasă activitate din cadrul Săptămânei Ușilor Deschise anul 2014. S-a născut la 3 septembrie 1942 în Larga, Județul Hotin. Este un distins om de cultură, academician, reputat critic și istoric literar, eminescolog, redactor literar și eseist. ”Om Emerit al Republicii Moldova”, două decenii ales președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1999-2001.

Emilian Galaicu-Păun s-a născut la 22 iunie 1964 la  Unchitești, raionul Florești.  A absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău(1986) și și-a sustinut doctoratul la Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1989). În martie 2014 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, de către fostul președinte al  României Traian Băsescu.
Opere: Lumina proprie, Țesut viu. 10 x 10 (roman), Levitații deasupra hăuluiGesturi. Trilogia nimicului, Yin Time, Poezia de după poezie, „A-Z.best”, (poeme)


Vladimir Beșleagă
– Scriitorul s-a născut la 25 iulie 1931 în localitatea Mălăiești, Grigoriopol. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova din anul 1965 și membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1994. Pe parcursul anilor deține mai multe funcții printre care: redactor la revista Cultura, secretar al Uniunii Scriitorilor, director al Muzeului Republican de Literatură D. Cantemir etc. Este prezent și în publicistică, semnând numeroase tablete, eseuri, reflecții. Opere: Zbor frînt;, Acasă; Ignat și Ana, Durere, Cumplite vremi, etc. Literatură pentru copii: Zbânțuilă, Vacanța mea, La fântâna Leahului, Vrei să zbori la lună?

Vasile Romanciuc – s-a născut la 17 decembrie 1947 în Bădragii Noi, Edineț. Poet, Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1976) și Membru al Uniunii Scriitorilor din România (1994). Debutează în anul 1974 cu volumul de versuri Genealogie, după care urmează: Citirea proverbelor, Din tată-n fiu, Note de provincial, Marele pustiu invizibil etc. Vasile Romanciuc a dedicat și copiilor opere, cum ar fi: Doi iezi, Uriașul cu trei ochi, Dacă ai un prieten, Floarea zburătoare etc.
Premii: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1996), Premiul Național al Republicii Moldova (2000), Premiul Nichita Stănescu (2001), Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret – IvY (Basel, Elveția, 2002), Premiul Otilia Cazimir al Salonului de Carte Românească(Iași, 2007), Marele Premiu Ion Creangă al Salonului Internațional de Carte pentru Copii(Chișinău, 2010). Distincții: Medalia „Mihai Eminescu”, Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofițer, categoria A „Literatură”.

Aurelian Silvestru – este o personalitate vastă care se afirmă în mai multe domenii. Este  scriitor, psiholog, pedagog, fondatorul și directorul Liceului, Prometeu-Prim, lider de Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova, și editorialist. S-a născut 1 octombrie 1949.  A studiat la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, secţia ziaristică (1966-1968), apoi la Institutul Pedagogic „Alecu Russo” din Bălţi, Facultatea de Pedagogie şi Psihologie (1969-1973). Publică manuale de psihologie: Cunoaşte-te pe tine însuţi, Vârsta barierelor etc.; cărţi de istorie pentru copii: Daciada, Noi şi biografia omenirii; culegerea de aforisme Dincolo de imposibil; culegerea de cântece Victoria speranţei, precum şi romanele Templul bunătăţii,  Fărâme de suflet etc. Este distins cu „Ordinul Republicii”.

Ada Zaporojanu – autoarea cărții Trăistuța fermecată la fel a fost oaspete drag al bibliotecii. Ada Zaporojanu s-a născut la 10 februarie 1952. Mi-e dor de bunicuța, Misterele anotimpurilor, Legănuț pe rămurea, Ghidușiile lui Vlăstărel și multe alte cărți interesante ne-a dăruit Ada Zaporojanu. Mulți o cunosc doar în calitate de scriitoare, dar dumneaei are și o voce deosebită cu care ne cântă și ne încântă la activitățile culturale. 

Ion Anton este un poet, prozator, traducător și publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România, de asemenea membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova. S-a născut la 3 decembrie 1950 în Ghelăuza, raionul Strășeni. Este redactorul îndrăgitei publicații pentru copii Florile Dalbe, căreia i-a fost decernat, în 2008, la Paris, Premiul Internațional pentru calitate și excelență „Steaua Calității”, categoria Aur. În 2000 a primit medalia „Meritul civic”. În 2010 i s-a înmânat înalta distincție „Ordinul de Onoare”. 

Eugenia Butnaru – actriță – un oaspete care ne-a călcat pragul destul de des împreună cu micii actori. S-a născut la 3 ianuarie 1936 în satul Gribova, raionul Drochia . A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Arte de la Chișinău „G. Muzicescu”. A activat în calitate de actriţă a Teatrului Academic din Moldova pe parcursul anilor 1957-1990. Debutează la studioul „Moldova-film” cu rolul Mariei în filmul Singur în faţa dragostei (1969). Din anul 1990 ‒ actriţă a Teatrului Etnofolcloric „Ion Creangă”, apoi actriţă la studioul filmelor folclorice şi de comedie „Buciumul” de la Chișinău. În prezent predă arta actorului la un liceu din sectorul Botanica. Folosindu-ne de ocazie, îi aducem mulțumiri și plecăciuni pentru colaborarea frumoasă de-a lungul timpului.

Nicolae Rusu – Prozatorul şi eseistul Nicolae Rusu s-a născut la 26 februarie 1948, în s. Risipeni, Făleşti. Începe să scrie în anii de studenţie, participă la şedinţele Cenaclului „Ritmuri” de pe lângă ziarul studenţesc „Inginerul”, publicând aici câteva miniaturi în proză (1969). Debutează în presa republicană în 1971 cu povestirea Năluca, publicată în revista „Femeia Moldovei”. Ulterior publică proză în revistele „Nistru”, „Moldova”. Pe lângă romane scrie şi proză pentru copii şi adolescenţi adunată în volumele Alunel, Meri sălbatici, Unde creşte ploaia? , Fără antract, Ploaia de aur, Să fim privighetori, Facă-se „voia noastră”, Coada iepuraşului , Fraţi de stele etc. 


Suntem fericiți! Am avut ocazia să îi avem în calitate de oaspeți pe cei mai de vază oameni de cultură. Vă mulțumim pentru colaborare și vă mai așteptăm în biblioteca noastră!!!

2 gânduri despre „Expoziție virtuală: "Prietenii bibliotecii Nicolae Titulescu"

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s