Anul promovării valorilor europene

Curiozităţi despre limba franceză, Franţa, francezi…


   Cred că mulţi dintre voi, dragi cititori,  visează să vizite Parisul, această capitală europeană, unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume. Franţa are o mulţime de locuri frumoase de vizitat, o mulţime de tradiţii interesante, iar limba franceză continuă să ne bucure cu farmecul şi muzicalitatea sa. 

   În ajun de Ziua Francofoniei, vă propunem câteva curiozităţi legate de Franţa şi limba franceză.

 • Istoria limbii franceze începe odată cu cucerirea Galiei de către romani, terminată în secolul I î.Hr. Limba latină populară este adoptată treptat de populația autohtonă, în cursul unei perioade de bilingvism care durează până în secolul al V-leaLimba galică o influențează pe cea latină, constituind substratul viitoarei limbi franceze. Se formează astfel o limbă numită de lingviști galo-romană.
 • Franceza a fost limbă oficială în Anglia mai mult de 300 de ani. Limba franceză a fost limba oficială în Anglia începând cu anul 1066, odată cu cucerirea ei de către normani în frunte cu William Cuceritorul. În 1362 odată cu adoptarea de către Parlamentul Englez a Actului Dezbateri în Engleză (Pleading in English Act), limba franceză a fost exclusă din dezbaterile judiciare şi a fost înlocuită cu limba engleză, astfel pierzând calitatea de limbă oficială.
  • Franceza este limba oficială a Organizaţiei Naţiunelor Unite.

  • Populaţia vorbitoare de franceză se află în Europa în proporţie de aproape 40%, în Africa subsahariană şi Oceanul Indian – 36%, în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu – 15,3%, în America şi Insulele Caraibe – 7,6%, iar în Asia şi Oceania – 1,16%, potrivit unui studiu publicat în 2010 de Organizaţia Internaţioanlă de Francofonie (OIF).
  • Franţa a câştigat cele mai multe premii Nobel pentru literatură; 
  • Declaraţia Drepturilor Omului şi a Cetăţeanului” scrisă în Franţa în 1789 este prima declaraţie a drepturilor omului din istorie; aceasta nu se aplica doar cetăţenilor francezi ci tuturor “oamenilor liberi” din lume;
  •  Franţa este cunoscută drept capitala internaţionala a parfumurilor;
  • Km 0 al Parisului se află în piaţa din faţa Catedralei Notre Damme. De aici începe să se măsoare lungimea drumurilor naţionale ale Franţei.
   • 34% din francezi pot vorbi engleza.Conceptul că francezii nu ştiu sau nu vor să vorbească limba engelză, nu este complet adevărat dar nici total greşit. Totul depinde de punctul de comparaţie. Cu 34% de cunoscători a limbii engleze, Franţa nu poate fi comparată cu Suedia, unde 85% din populaţie vorbeşte engleza perfect.
   • Franța este cea mai vizitată țară din lume. În 2012 a avut parte de 83 de milioane de turiști.
   • În începuturile sale, Parisul a fost de fapt un oraș roman denumit Lutetia

   • Franța este cea mai depresivă țară din lume, deoarece unul din cinci francezi au trecut prin stări de depresie
   • Există o cafenea în Franța unde dacă nu spui ”Bună ziua” și ”Vă rog”, plătești mai mult pentru cafeaua ta
   • Sunt peste 300 de feluri de brânză inventate în Franţa.

   2 gânduri despre „Curiozităţi despre limba franceză, Franţa, francezi…

   Lasati un comentariu

   Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

   Logo WordPress.com

   Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

   Poză Twitter

   Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

   Fotografie Facebook

   Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

   Conectare la %s