Ziua Bibliografiei

Ziua Bibliografiei

Ziua bibliografiei, organizată anul acesta pe data de 24 noiembrie şi dedicată celor 575 de ani de la atestarea documentară a Chişinăului a adunat în aceeaşi sală elevii claselor a IV-a şi a V-a. Atmosfera prietenoasă a facut ca toate activităţile să le fie interesante copiilor, necătând la faptul că bibliografia este un domeniu greu de asimilat.
Pe tot parcursul acestei zilei participanţii au putut face cunoştinţă cu expoziţiile „Scriitorii chişinăuieni în biobibliografia BM” şi „Cărţile incluse în indicele „Ianoş Ţurcanu – Biobibliografie”
Revista bibliografică
Suita activităţilor a început cu revista bibliografică „Cea mai frumoasă vară a iubirii”. Aceasta a trezit interesul elevilor prezenţi la activitate. Aceste cărţi, incluse în indicele bibliografic aduc o lumină solară intensă, unde se vorbeşte mereu despre bunuri, momente trăite ca ceva dăruit sau chiar hărăzit. Ianoş Ţurcanu este poetul, care scrie cu sufletul unui adolescent îndrăgostit, pentru alte suflete iubitoare de frumos. Poezia lui te atrage ca un magnet şi te fascinează prin farmecul versului. Ca exemplu în cartea „Ţurcanu, Ianoş. Linişte nu va mai fi.- Chişinău, 2002” autorul scrie „Viaţa mea e din cuvinte/ În vâltoarea lor fierbinte/ Parc-ar fi nişte tunele/ între suflet şi-între stele”. În cartea „Ţurcanu, Ianoş. Omul mării.- Chişinău, 2007” autorul lămureşte motivul apariţiei acestei cărţi: „Fiecare om a trăit, măcar o dată în viaţă, starea de inspiraţie, de elan sufletesc, de prospeţime şi receptare vie a realităţii. Eu, anume pe ţărmul caucazian al Mării Negre, m-am umplut de viaţă, impresii marine, exotism tropical, de versuri şi nelinişti tulburi, pentru totdeauna!”
În poeziile de dragoste poetul dă dovadă unei mari sensibilităţi, dar şi de înţelegere a sufletului uman. Vă îndemnăm nu numai să răsfoiţi cărţile lui Ianoş Ţurcanu, dar şi să constataţi că poeziile autorului rămân fidele cititorilor, împărtăşind taine şi sugerând adevărul pe care numai versul le poate întrevedea şi dezvălui.
Cărţile incluse în revista bibliografică:
1. Ţurcanu, Ianoş. Brevete pentru eternitate.- Chişinău, 2006
2. Ţurcanu, Ianoş. Cea mai frumoasă vară a iubirii.- Târgovişte, Chişinău, 2010
3. Ţurcanu, Ianoş. Inimometru.- Ploieşti, 2005
4. Ţurcanu, Ianoş. Izgonirea din Eden.- Chişinău, 2008
5. Ţurcanu, Ianoş. Linişte nu va mai fi.- Chişinău, 2002
6. Ţurcanu, Ianoş. Omul mării.- Chişinău, 2007
7. Ţurcanu, Ianoş. Privire în oglindă.- Chişinău, 2001
8. Ţurcanu, Ianoş. Tatuaje pe nisip.- Chişinău, 2003
Lista bibliografică „Lăcaşurile sfinte ale Chişinăului”
Manifestările zilei au continuat cu lista bibliografică cu genericul „Lăcaşurile sfinte ale Chişinăului” la care copiii au învăţat cum să scrie corect o listă bibliografică pe o anumită temă, astfel încât prietenul care o va primi să ştie ce exact ce cărţi trebuie să caute pentru a primi informaţia dorită.
1. Dron, Ion. Mazarachi // Chişinău. Schiţe etnotoponimice.- Chişinău, 2001.- P. 51-54
2. Ciobanu, Ştefan. Biserica Catolică / Chişinăul.- Chişinău, 1996.- P. 72
3. Ciobanu, Ştefan. Biserica Grecească / Chişinăul.- Chişinău, 1996.- P. 70
4. Ciobanu, Ştefan. Biserica Luterană / Chişinăul.- Chişinău, 1996.- P. 71
5. Ciobanu, Ştefan. Biserica Mazarachi / Chişinăul.- Chişinău, 1996.- P. 66
6. Grosu, Silvia; Starostenco, Petru. Biserica Sf. Pantelimon Chişinău: Enciclopedie.- Chişinău, 1997.- P. 87
7. Nesterov, Tamara. Biserica Apostilică Armenească Sf. Maica Domnului / Chişinău: Enciclopedie.- Chişinău, 1997.- P. 79-80
8. Nesterov, Tamara. Biserica Duminica Tuturor Sfinţilor / Chişinău: Enciclopedie.- Chişinău, 1997.- P. 80
9. Nesterov, Tamara. Bisericile din Chişinău / Chişinău: Enciclopedie.- Chişinău, 1997.- P. 89-91
10. Nesterov, Tamara. Biserica Înălţarea Domnului / Chişinău: Enciclopedie.- Chişinău, 1997.- P. 81
11. Nesterov, Tamara. Biserica Învierea Mântuitorului / Chişinău: Enciclopedie.- Chişinău, 1997.- P. 81
12. Nesterov, Tamara. Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil (str. Bisericii 5) / Chişinău: Enciclopedie.- Chişinău, 1997.- P. 88
Joc bibliografic „Poezii despre Chişinău” (restabileşte textul)
A urmat jocul bibliografic cu genericul „Poezii despre Chişinău” în care elevii claselor a IV-a au avut misiunea de a restabili textul poeziei „Imn Chişinăului”.
Versurile, fiind tăiate fâşii, au fost amestecate cu alte versuri despre oraşul Chişinău, pentru a îngreuna restabilirea textului. Copiii au fost împărţiti în două echipe la care li s-au dat acelaşi număr de versuri.
Participanţii s-au isprăvit de minune cu sarcina propusă, dând dovadă că îşi cunosc imnul oraşului natal şi iubesc locul în care s-au născut.
Lectia bibliografică „Găsim informaţie despre Chişinău în biblioteca noastră”
În cadrul acestei ore copiii au aflat ce este o bibliografie, la ce foloseşte aceasta şi în ce cărţi exisate în biblioteca noastră ar putea găsi informaţie despre Municipiul Chişinău.
Pentru început elevilor li s-a lămurit termenul de bibliografie. ” şi drept exemplu au făcut cunoştinţă cu indicele bibliografic unde vor putea găsi informaţia – „Bibliografia Municipiului Chişinău. 1999-2004.- Chişinău, 2009”.
De un real folos le poate fi „Mapa tematică „Chişinău, oraşul meu natal”, în care este inclus tot ce este m ai bun din diverse surse referitor la tema dată, iar pentru a putea găsi informaţii mai recente au făcut cunoştinţă cu ziarele şi revistele pe care le primeşte biblioteca.
Elevii au aflat cum trebuie să se folosească de enciclopedii şi dicţionare pentru a găsi o informaţie ce ţine de oraşul Chişinău.
La final, copiii au găsit singuri materialele la tema solicitată şi erau plăcut surprinşi de rezultate.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s