Activităţi

Mapa tematică "Cartea Roşie a Moldovei"

Din cauza comportamentului uman din ce in ce mai indiferent faţă de natura care ne înconjoară, din cauza tehnologiilor avansate, care sunt facute pe baza de combustibil şi alţi poluanţi, natura işi pierde din coloritul şi diversitatea ei. Pe zi ce trece în lume specii de plante şi animale sunt trecute în Cartea Roşie ca fiind pe cale de dispariţie. Unele din aceste specii fiind atât de rare încât reprezentanţii lor pot fi număraţi pe degete. Cartea Roşie este făcută pentru ca oamenii să vadă cu ochii lor ceea ce au distrus ei şi pentru a i face să conştientizeze că nepăsarea lor va elimina întreaga natură de pe faţa Pământului. La fel cum există o Carte Roşie la nivel global, fiecare ţară are o Carte Roşie a sa pentru a duce evindeţa speciilor pe cale de dispariţie în limitele teritoriului pe care îl ocupă.
La moment in Cartea Roşie a Republicii Moldova sunt incluse 126 de specii de plante şi 116 – de animale, comparativ cu prima ediţie a acesteia care cuprindea 29 de specii de animale şi 26 – de plante. Situaţia respectivă reprezintă un semnal alarmant şi demonstrează necesitatea întreprinderii unor acţiuni urgente în scopul conservării, protejării şi restabilirii ecosistemelor şi a speciilor rare de plante şi animale.
 Protejarea naturii a devenit o problemă stridentă şi în acest scop în şcoli se efectuează ore de ecologie ce vizează şi flora, fauna pe cale de dispariţie. Astfel, am elaborat mapa tematică cu genericul „Cartea Roşie a Moldovei”, iar unele din articolele incluse în aceasta le puteţi vedea mai jos:
Vidra
Ordinul: Carnivore
Familia: Mustelide
Statutul: Specie critic periclitată
Răspândirea: A fost înregistrată în 3-4 locuri pe râul Prut şi pe cursul Nistrului. Peste hotarele republicii trăieşte în Europa, cu excepţia Crimeii, în Asia, în afară de Extremul Orient şi în Africa de Nord-Est.
Habitatul: Unele sectoare ale râurilor mari cu bază trofică bogată (raci, peşti),
Aspect cantitativ: Prin anii ’50 efectivul virei a început să se reducă şi spre mijlocul anilor ’80 numărul de femele apte pentru reproducerea atins cifra de 20. Astăzi densitatea speciei în locurile de pe r-ul Prut constituie un individ la 20 km de mal.
Starea de protecţie: Este ocrotită conform legislaţiei în cadrul rezervaţiilor ştiinţifice „Ărtul de Jos” şi „Pădurea Domnească”.
Şoim dunărean
Ordinul: Falconiforme
Familia: Falconide
Statut: Specie critic periclitată, numărul căreia se reduce brusc.
Răspândirea: La începutul sec. XX-lea se întâlnea aproape pretutindeni. În prezent este semnalat în număr mic în pădurile din bazinele Nistrului şi Prutului; din regiunea Codrilor, Precum şi din nordul şi sudul republicii.
Şoimul dunărean este răspândit în Iran, Afganistan, Mongolia, China, Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Bulgaria.
Aspectul cantitativ: Până în anii ’70 în fauna Republicii Moldova era o specie obişnuită. Astăzi, p teritoriul republicii cuibăresc vreo 10 perechi.
Starea de protecţie: A fost inclus în anexa IIa Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie…
Bondar-de-argilă
Ordinul: Himenoptere
Familia: Apide
Răspândirea: În Republica Moldova se întâlneşte în zonele centrală şi de sud. Peste hotarele republicii este răspândit în partea de sud a Europei de Est, Transcaucazia, vestul  Turcmeniei, ţărmul Mării Mediterane.
Aspectul cantitativ: Efectivul în areal scade. În Republica Moldovabondarul-de-argilă este întâlnit rar în habitatele ierboase deschise, greu accesibile.
Starea de protecţie: Este ocrotit conform legislaţiei…
Fluture Aglia
Ordinul: Lipidoptere
Familia: Atacide
Răspândirea: În Republica Moldova este răspândit pe întreg teritoriul. Peste hotarele ei se întâlneşte în Europa, cu excepţia Europei Mediteraneene, în Siberia.
Habitatul: Livezile, poienele, drumurile de pădure şi tăieturile, uneori plantaţiile decorative.
Aspect cantitativ: se întâlneşte rar şi izolat.
Starea de protecţie: Este ocrotit conform legislaţiei în rezervaţia ştiinţifică „Condru”…
Ghiocel Elvez
Familia: Amarilidacee
Statut: Specie critic periclitată
Răspândirea: În republica Moldova a fost identificat la limita nord-estică a arealului. Creşte în unele locuri din UTA Gagauzia. Peste hotarele republicii a fost semnalată în sud-vestul regiunii Odessa, Pe Peninsula Balcanică, în România, Asia Mică, pe insulele din Marea Egee.
Aspectul cantitativ: În Republica Moldova numărul acestui ghiocel nu depăşeşte câteva zeci de exemplare. Creşte izolat sau în grupuri sub coronamentul arborilor. Numărul plantelor este în descreştere.
Starea de protecţie: A fost inclusă în lista plantelor ocrotite în Republica Moldova…
Nufăr alb
Familia: Nimfeacee
Statut: Specie periclitată
Răspândirea: În Republica Moldova creşte în unele bazine de apă din jud. Dubăsari şi Cahul. Peste hotarele republicii se întâlneşte în Europa, Asia Mică, regiunea Mării Mediterane şi Peninsula Balcanica.
Aspectul cantitativ: Vegetează în grupuri, formând desişuri pe suprafaţa apei. Numărul total de plante este mic; efectivul speciei este în descreştere.
Starea de protecţie: A fost inclusă în lista plantelor ocrotite în Republica Moldova…
Aceste şi alte specii incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova aşteaptă să fie descoperite de către micii noştri cititori în mapa dedicată potecţiei naturii.
Publicitate

22 de gânduri despre „Mapa tematică "Cartea Roşie a Moldovei"

  1. Da,e regretabil faptul ca asa plante frumoase ca ghicelul elvez sau nufarul alb si soimul dunarean sunt pe cale disparitie.RM nu ramine in urma de alte state prin flora si fauna ei,doar ca unii oameni fac business cu animale si plante.Noua nu ne ramine doar sa protejam ceea ce avem,iar biologii sa caute o metoda de anmulti aceste minunate plante si animale.

    Apreciază

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s