Reviste bibliografice

Revista bibliografică "Solişti autohtoni"

     Pe parcursul anului 2011 ne-am propus să efectuăm o cercetare a utilităţii documentelor din domeniul 78-muzică. Din motivul că liceul „Iulia Hasdeu” din raza bibliotecii este cu profil muzical şi deseori utilizatorii apelează la informaţii din acest domeniu. Sperăm că revista cu genericul „Solişti autohtoni” va prezenta interes cititorilor noştri.
     Scopul acestei reviste este de a cunoaşte mai aprofundat pe cei ce duc faima muzicii moldoveneşti în întreeaga lume:
Adrian Ursu
     Născut la Chişinău. Zodia Fecioaorei. De la vîrsta de 10 ani se mută împreună cu părinţii la Ialoveni. Aici a studiat acordeonul la Şcoala de Muzică, după care urmează studiile la Colegiul „Ştefan Neaga” din Chişinău. Compune muzică de la vîrsta de 12 ani. La 11 ani a participat la Festivalul „Micul prinţ” şi a obţinut Marele premiu. Au urmat nenumărate emisiuni TV, înregistrări în studio, precum şi filmările pentru pelicula muzicală „Mărţişoare muzicale pentru domnişoare”, în care au fost incluse melodii compuse de Adrian. Sunt îmbucurătoare succesele obţinute la diferite festivaluri şi concursuri, care i-au dus faima în lumea întreagă.
Zavadschi, Cristian. Adrian Ursu: Mai am multe de făcut. // Amic.- 2004.- Nr. 12.- p. 17
Natalia Gordienco
     S-a născut pe 11 decembrie în anul 1987, la Chişinău. Prima piesă interpretată la doar 3 anişori a fost „Catiuşa”. De pe atunci se vedea vedetă. De la 8 ani a mers la secţia de dansuri sportive. A fost participantă la emisiunea televizată „Cheiţa de aur”. A cîntat în corul şcoli. A absolvit Şcoala de Muzică la secţiunea pian. De la 15 ani participă la diferite concursuri, devenind laureată a multor concursuri republicane şi internaţionale.
Zavadschi, Cristian. Natalia Gordienco. // Amic.- 2007.- Nr. 10.- p. 15
 
Pavel Stratan
     … Cînd a fost întrebat care a fostu succesul pieselor sale, Pavel a răspuns: sinceritatea, originalitatea şi contrastul. Piesele lui au reuşit să ne surprindă prin contrastul dintre melodia, să zicem, lentă, plină de tristeţe, şi textul cu umor. Piesele nu seamănă una cu alta. Fiecare are ceva aparte. Chiar dacă sunt despre vin şi ţigări, Pavel nu bea şi nu fumează, ci face sport şi, în genere, este un tip tare cuminte. Preferă modul de viaţă liniştit, îi place să se relaxeze în sînul familiei.
Zavadschi, Cristian. Pavel Stratan: Secretul succesului – sinceritatea. // Amic.- 2005.- Nr. 12.- p.17
Alexa
     Fiind din zodia Capricornului, Alexa este plină de energie şi are planuri măreţe pentru viitor. Chiar dacă, uneori, are de înfruntat mai multe obstacole, nu cade pradă deznădejdii, ci merge cu îndrăzneală înainte.
„Fiecare piesă are istoria sa în viaţa şi amintirile mele. Ţin mult la toate, dar cel mai mult la cele de dragoste, care îmi dau aripi. Fiecare premiu este un lucru foarte preţuit în casa mea, deoarece toate mi-au adus zîmbetul pe faţă şi mi-au dat forţe să merg înainte.” – zice cîntăreaţa.
Zavadschi, Cristian. Alexa: nu vă opriţi niciodată din drumul pe care l-aţi ales. // Amic.- 2009.- Nr. 12.- p.17
Natalia Barbu
     Natalie Barbu s-a născut la 22 august, 1979 în oraşul Bălţi. „Copilăria am petrecut-o la bunici, într-un sat pitoresc din nordul Moldovei, sat înconjurat de păduri pe care le-am colindat ascultînd frumosul cîntec al păsărilor. Bunicii mi-au cultivat dragostea şi respectul pentru oameni, pentru natură şi tot ce e frumos pe lumea asta.” ne spune cu drag interpreta.
     În 2007 Natalia Barbu a reprezentat Moldova la Concursul european „Eurovision, 2007”, în cadrul căruia a fost a zecea î topul celor mai buni – o performanţă strălucită pentru ea, dar şi pentru ţara noastră! Sigur că Natalia are mari speranţe şi grandioase planuri pentru viitor. Dar tot atît de sigur e că ea va izbuti să le realizeze. Pentru că, vorba vine, Natalia Barbu ştie cum pot fi depăşite baricadel în calea ei spre stele – prin luptă, numai luptînd poţi izbîndi…
Zavadschi, Cristian. Printre baricade – spre stele. // Amic.- 2007.- Nr. 7-8. p. 33
Nelly Ciobanu
     „Muzica a fost şi este pasiunea vieţii mele. La noi în sat era o şcoală de muzică foarte bună, unde am studiat ţambalul , pianul şi fluierul… La 12 ani mergeam la Tiraspol, să învăţ. După cîţiva ani am început să colaborez cu o formaţie din Tiraspol, cu care am cîntat şi pe la nunţi, şi pe la diferite sărbători. Aşa am început să-mi cîştig pîinea. În 1993 am fondat prima trupă rapp în Moldova. Am vrut să facem ceva nou, ceva european…” – ne mărturiseşte Nelly Ciobanu.
Zavadschi, Cristian. Nelly Ciobanu: întotdeauna am ţinut cont de poveţele mamei. // Amic.- 2009.- Nr. 4.- p.17
Alternosfera
     Un nume nou în rock-ul moldovenesc a apărut în 2005 pe toate afişele din capitală: Alternosfera. Tînăra formaţie, după mai mulţi ani de timiditate a „rxplodat” în plină forţă. În vara anului 2004 a participat la Festivalul muzicii rock româneşti, organizat de revista „Chef”, La Festivalul „Starîi melnik”, precum şi la fewstivalul berii „Tuborg” de la Bucureşti. S-a impus cu piesa „Wamintirile” scrisă de liderul trupei, Marcel Bostan, după care a urmat primul album „Oraşul 511”.
Zavadschi, Cristian. Altrnosfera. // Amic.- 2005.- Nr.11.- p. 17
Mihai Ciobanu
     La 20 februarie, 1953, cînd se năştea (La Bujor de prin părţile Hînceştilor) Mihai Ciobanu, se pare că Domnul a auzit gugureala acestui copil de oameni gospodari, dacă a hărăzit să facă din ea o voce parcă special modelată pentru cînt. Din 1989 Mihai Ciobanu este solist al Orchestrei „Folclor” sub bagheta maiestrului Petre Neamţu. Dar colaborează în paralel, cu „Lăutarii” lui Nicolae Botgros, cu Orchestra Ansamblului „Joc”, cu „Mugurelul”… Este destul de bogată discografia ce-l are drept protagonist pe interpretul Mihai Ciobanu: „În sat mi-s părinţii dragi”, „Nistrule, pe apa ta”, „Aş cînta şi-aş şuiera”, ect. Cîntecele lui Mihai Ciobanu au fost apreciate prin aplauze în SUA, Bulgaria, Japonia, Suedia, Turcia, Canada, Estonia.
Zavadschi, Cristian.Mihai ciobanu: Eu îmi cînt cîntecul meu. // Amic.- 2005.- Nr.2.- p. 17
Alexandru Manciu
     S-a născut la 24 martie, 1986 la Tiraspol, unde părinţii lui, Elena şi sergiu, erau studenţi la Colegiul de muzică. Apoi familia Manciu s-a mutat la Bender. Primul concurs la care a participat Alexandru era „De la 5 la 20″ organizat la Bender. Acolo a luat locul I şi tot atunci i s-a propus să prezinte acest concurs. Avea vreo 5-6 ani cînd tatăl lui l-a adus pentru prima dată la Chişinău, la televiziunea naţională. Emisiunea ” de la 5 la 10″ l-a făcut cunoscut în toată ţara. Cînd a intrat în concursul „Fabrica de staruri” şi a porpus un scop bine definit – să cîştige! Şi a cîştigat , obţinînd titlul de „prim-fabricant”.
Zavadschi, Cristian. Alexandru Manciu: Primul cîştigător al „Fabricii de staruri”. // Amic.- 2011.- Nr. 1.- p. 33
Millenium
     La 12 decembrie, 2002, la Bucureşti, formaţia „Millenium” din Chişinău şi-a prezentat primul album intitulat „Creştini, Crăciunul a sosit”, care include opt colinde în aranjament modern – o îmbinare inedită a folclorului românesc cu rock-ul şi muzica clasică. Albumul este înregistrat în Romnia la Casa de discuri „Intercont Music”, care, după Festivalul „Cerbul de Aur” la care „Millenium” a obţinut premiul III, a invitat la formaţia la colaborare. În ziua de 24 decembrie, anul 2003, Palatul Naţional a găzduit un extraordinar concert al formaţiei, poate cel mai important pentru ea.
Balan, Tatiana. Millenium. // Amic.- 2003.- Nr. 4.- p. 17
Diana Rotaru
     E o fire puternică, gîndeşte doar pozitiv şi mereu are cu ce să-şi umple timpul. Cîntă, prezintă emisiun TV şi show-uri – face de fapt, ceea ce îi place foarte mult. În toate pune suflet, responsabilitate şi dragoste. De mică a fost răsfăţată cu muzică de calitate, cu teatrul de valoare, cu lecturi interesante. Doreşte să prezinte un show tare în România, dar nu va părăsi Moldova niciodată. Consideră că aici, în ţara natală trebuie să fii cineva şi să faci ceva.
Rusu, Dinu. Diana Rotaru: Sunt o norocoasă, tot ce mi-am dorit s-a împlinit. // Natura. – 20011.- Nr. 4.- p. 7
     Toate acestea şi multe altele din viaţa şi activitatea artiştilor autohtoni le puteţi afla răsfoind tipurile de ediţii existente în filiala „Nicolae Titulescu”

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s